Vi smaker med øynene

Kan vi smake mat med øynene, nesa og ørene? I denne episoden snakker vi om sensorikk, og hvordan sansene våre spiller inn for vår totale smaksopplevelse.

Relevante kompetansemål til episoden

  • bruke sansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til utforske og anretning av mat!
  • kjenne igjen og greie ut om grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg.

Oppgave

Neste gang du skal lage deg et måltid hjemme eller på skolekjøkkenet, tenk på hvordan du/din gruppe danderer tallerkenen eller bordet du skal spise ved. La det bli en konkurranse med de andre du skal spise sammen med: Hvem klarer å lage den fineste tallerkenen med maten? La øynene dine bli overrasket over hvor fint måltidet ditt/deres kan se ut.

I neste episode fortsetter vi å snakke mer om sensorikk - men da om hvordan nesa påvirker smaken vår.

Om Mat- og helsepodden

Podkastserien er en læringsressurs som er utviklet for bruk i mat- og helseundervisningen. Podkastserien tar utgangspunkt i kompetansemål etter 7. trinn, men flere av episodene kan også tilpasses for yngre og eldre elever. Podkasten er utviklet av Karoline Nordal, høgskolelektor ved Institutt for idrett, kosthald og naturfag, HVL, og har mastergrad i Fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø. Nordal har flere års erfaring fra Smaksverkstedet (Folkelig), og har gjennom dette arbeidet reist rundt på ulike skoler og SFO i Bergen og formidlet matglede og matkunnskap til barn og unge.