Hørt om grunnsmakene Umami og Oleogustus?

Husker du hva de fire grunnsmakene som vi snakket om i forrige episode heter? Kanskje har du hørt om den femte grunnsmaken Umami også? Men hva med smaken Oleogustus - den er litt mer ukjent, eller hva? I 2015 oppdaget en forskergruppe denne sjette grunnsmaken "Oleogustus", og i denne episoden skal du få lære mer om hvilken smak dette er.

Relevante kompetansemål til episoden er

  • kjenne igjen og greie ut om grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg.

Oppgaver

  1. Lytt til denne og forrige episode om grunnsmakene våre: Lag en sang med 6 vers hvor hvert vers forteller noe om hver av de 6 grunnsmakene våre. Melodi til sangen kan du/dere i gruppen velge selv. Et forslag til melodi kan være "Bamsens fødselsdag". Fremfør sangen i grupper for klassen.
  2. Del klassen inn i 6 ulike "smaksgrupper", hvor hver gruppe lager en matrett med fokus på en av grunnsmakene. Klarer klassen sammen å lage seks ulike retter hvor alle grunnsmakene blir dekket?

Forslag

  • Søtt = En søt dessert/hjemmelaget is.
  • Surt = Sitrussalat med hurtigsyltet gulrot.
  • Salt = Salt focacciabrød, potetchips, salte og sprø kikerter.
  • Bittert = Ruccolasalat med diverse grønnsaker.
  • Umami = Soyamarinert salmalaks, grønnsaksfond. Oleogustus = Omelett med stekt bacon/svor.

Om Mat- og helsepodden

Podkastserien er en læringsressurs som er utviklet for bruk i mat- og helseundervisningen. Podkastserien tar utgangspunkt i kompetansemål etter 7. trinn, men flere av episodene kan også tilpasses for yngre og eldre elever. Podkasten er utviklet av Karoline Nordal, høgskolelektor ved Institutt for idrett, kosthald og naturfag, HVL, og har mastergrad i Fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø. Nordal har flere års erfaring fra Smaksverkstedet (Folkelig), og har gjennom dette arbeidet reist rundt på ulike skoler og SFO i Bergen og formidlet matglede og matkunnskap til barn og unge.