Hygienetips UNDER matlaging

Hva kan vi gjøre for å unngå at maten vi lager, gjør oss syke? Jo, det finnes flere smarte hygieneråd å følge og i denne episoden skal vi blant annet snakke om riktig oppbevaring av mat, bruk av ulike skjærebrett og varmebehandling av mat. I de to forrige episodene snakket vi om hygiene før matlaging, og om hvor viktig det er med god håndhygiene.

Relevante kompetansemål til episoden

  • bruke redskap, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse

Oppgave

Se filmen "Blå kylling"

Snakk sammen om hvordan bakterier kan spre seg fra skjærebrett og kniver og over på mat, og kom med forslag til hva vi kan gjøre for å lage trygg og god mat for oss selv og andre.

Om Mat- og helsepodden

Podkastserien er en læringsressurs som er utviklet for bruk i mat- og helseundervisningen. Podkastserien tar utgangspunkt i kompetansemål etter 7. trinn, men flere av episodene kan også tilpasses for yngre og eldre elever. Podkasten er utviklet av Karoline Nordal, høgskolelektor ved Institutt for idrett, kosthald og naturfag, HVL, og har mastergrad i Fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø. Nordal har flere års erfaring fra Smaksverkstedet (Folkelig), og har gjennom dette arbeidet reist rundt på ulike skoler og SFO i Bergen og formidlet matglede og matkunnskap til barn og unge.