Grunnsmakene søtt, surt, salt og bittert

Hva forbinder du med en søt matrett? Tenker du på sitron når jeg sier at noe smaker surt? Men hva smaker bittert, egentlig? Og hvorfor er vi så glad i den salte smaken?

Relevante kompetansemål for denne episoden

  • Kjenne igjen og greie ut om grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg.

Oppgave

Del en sitron opp i mindre båter. Utfordre noen andre i klassen eller hjemme til å spise hele båten uten å lage en eneste grimase. Hvem klarer det best? Hvem rynker minst på nesen? Kanskje hele klassen kan ha konkurranse også :)

I neste episode skal du få lære om to nokså "nye" grunnsmaker, og disse har ganske stilige navn. Så det er bare å glede seg til neste episode.

Om Mat- og helsepodden

Podkastserien er en læringsressurs som er utviklet for bruk i mat- og helseundervisningen. Podkastserien tar utgangspunkt i kompetansemål etter 7. trinn, men flere av episodene kan også tilpasses for yngre og eldre elever. Podkasten er utviklet av Karoline Nordal, høgskolelektor ved Institutt for idrett, kosthald og naturfag, HVL, og har mastergrad i Fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø. Nordal har flere års erfaring fra Smaksverkstedet (Folkelig), og har gjennom dette arbeidet reist rundt på ulike skoler og SFO i Bergen og formidlet matglede og matkunnskap til barn og unge