Vi smaker med munnen og ørene

Klarer du å beskrive hva maten du spiser smaker, uten å bare si "godt" eller "vondt"? Og har du tenkt på at lyden i rommet du spiser maten også påvirker smaken på maten? I denne episoden snakker vi om hvordan vi smaker mat med munnen og ørene våre. En potetgullpose knitrer faktisk for en grunn...

Relevante kompetansemål til episoden

  • bruke sansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til utforske og anretning av mat.
  • kjenne igjen og greie ut om grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg.

Oppgaver

  1. Gjennomfør en smakstest med bind for øynene: Klarer du å smake forskjell på et grønt og et gult eple med øynene lukket? Finn frem ulike matvarer og prøv å se om du klarer å finne ut hvilke matvarer det er, uten å se på det du spiser. Hvem klarer flest riktige?
  2. Prøv å spis en gulrot med ulik konsistens og størrelse: Kok en gulrot, stek en gulrot, rasp en rå gulrot, skjær en gulrot i små terninger eller lange strimler o.l... Se om du klarer å beskrive hva gulroten smaker etter ulike "behandlinger" på kjøkkenbenken? Saker det f.eks. sprøtt, søtt, kornete, hardt, mykt?
  3. Spis en matrett, f.eks. en gulrot, knekkebrød, potetgull med hodetelefoner på: Hvordan høres det ut?

Om Mat- og helsepodden

Podkastserien er en læringsressurs som er utviklet for bruk i mat- og helseundervisningen. Podkastserien tar utgangspunkt i kompetansemål etter 7. trinn, men flere av episodene kan også tilpasses for yngre og eldre elever. Podkasten er utviklet av Karoline Nordal, høgskolelektor ved Institutt for idrett, kosthald og naturfag, HVL, og har mastergrad i Fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø. Nordal har flere års erfaring fra Smaksverkstedet (Folkelig), og har gjennom dette arbeidet reist rundt på ulike skoler og SFO i Bergen og formidlet matglede og matkunnskap til barn og unge.