Hva er smak?

Vi mennesker opplever smak på ulike måter. Du liker kanskje noe som din onkel ikke liker, og motsatt. Smaksløkene våre endrer seg i løpet av livet, og vi kan la oss inspirere av nye smaker og matretter. Hvor og hvem vi spiser sammen med påvirker også smaken. I denne episoden snakker vi om hva smak er.

  • Vi mennesker opplever smak på ulike måter. Du liker kanskje noe som din onkel ikke liker, og motsatt. Smaksløkene våre endrer seg i løpet av livet, og vi kan la oss inspirere av nye smaker og matretter. Hvor og hvem vi spiser sammen med påvirker også smaken. I denne episoden snakker vi om hva smak er.

Oppgave

Prøv å smak på en ting du ikke er så glad i, og prøv å smak på det opptil 15 ganger. Snakk sammen i klassen, og se hvordan det går med de andre i klassen når de prøver å utfordre smaksløkene sine. Er det noen av dere som plutselig begynner å like maten? Endret smaken seg når du spiste det flere ganger?

I neste episode snakker vi mer om sensorikk - som handler om at vi også smaker med øyne, munn, ører og nese. Vi snakkes!

Om Mat- og helsepodden

Podkastserien er en læringsressurs som er utviklet for bruk i mat- og helseundervisningen. Podkastserien tar utgangspunkt i kompetansemål etter 7. trinn, men flere av episodene kan også tilpasses for yngre og eldre elever. Podkasten er utviklet av Karoline Nordal, høgskolelektor ved Institutt for idrett, kosthald og naturfag, HVL, og har mastergrad i Fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø. Nordal har flere års erfaring fra Smaksverkstedet (Folkelig), og har gjennom dette arbeidet reist rundt på ulike skoler og SFO i Bergen og formidlet matglede og matkunnskap til barn og unge.