Hvor kan vi dyrke?
Her er tips til hvordan dere kan gå i gang med etablering og dyrking i sansehage, enten dere vil begynne i vinduskarmen, i pallekarmer eller om dere vil gå i gang på et større område.

Vinduskarmen
Dyrking i vinduskarmen har mange muligheter. Lyset og varmen i vinduskarmen gjør at plantene vil trives, men det er viktig å vanne jevnt og trutt. Plant i det dere har tilgjengelig, for eksempel er melkekartongene til skolemelken ypperlige for beplantning. Gjennomsiktige poser og annen emballasje kan også brukes.
La barna få komme med innspill og være delaktige i valg av hva dere skal dyrke. La de få være med å så frø og gi dem ulike oppgaver knyttet til stell av plantene. Visste dere forresten at en får mer tomater ved å riste på planetene når de blomstrer? La gjerne barna bytte på å ha ansvar for å gjøre dette.

Pallekarmer
Pallekarmer kan gi uante muligheter. Her kan det plantes mye forskjellig samtidig som området er avgrenset og oversiktlig. Dette gjør det mindre krevende enn for eksempel å ha en åker. Å sette flere pallekarmer oppå hverandre gjør at dere kan dyrke og vedlikeholde enklere og mer ergonomisk. Slik vil også jorden bli raskere varmet opp av solen, noe som igjen gir bedre vekstvilkår.
Pallekarmer er samtidig avgrenset i størrelse og det blir lettere å ha kontroll på ulike skadedyr. Plasser de likevel gjerne på et område som ikke er så tilgjengelig for snegler eller lignende.

Åker/større områder
En jordflekk eller en liten åker kan stille større krav til kunnskap og kompetanse, men det kan også gi større avlinger. Det er viktig at dere velger planter som trives der dere skal dyrke. Potet, gulrot, grønnkål er planter som er enkle å få til. Tenk også på hvilke planter som trives med å vokse sammen, samt hvilke sorter som blir modne til ulik tid, slik at dere får en lang sesong.
Det er fint å plante planter og blomster i ulike farger og smaker. Hva med å lage en liten urtehage i den ene delen av åkeren? Dette kan skape mange smaksopplevelser og gode samtaler om smak, lukt og hva dette assosieres med. Urter gjør også mye ut av seg uten at dere trenger å dyrke så mye. Plant gjerne bærbusker og frukttrær som gir høyde og bryter opp i hagen og som gir skygge og ly. Det vil gi masse glede i årene framover.

Frukt- eller bærhage
For en gave! Tenk å ha tilgang til en gammel frukt- eller bærhage. Her vil det bugne gjennom sommeren og høsten og gi mange muligheter til å skape gode smaksopplevelser sammen med barna. La barna få være med å plukke, lukte, smake og sanse. Her får de en unik mulighet til erfare hva det vil si å bruke råvarer i sesong. Lær barna om hvordan de ulike fruktene og bærene må behandles og hvordan de kan oppbevares. Dere kan safte og sylte og bruke det gjennom resten av året. Kanskje har dere mulighet til å fryse noe ned slik at det kan brukes til smoothie eller lignende senere? La barna få være med å bestemme hva dere skal lage.
Det er viktig å dele opplevelser og erfaringer med andre. Kanskje kan mat og helse-lærerne bruke noe i egen undervisning? Hvis hagen tilhører en eldre nabo eller besteforeldre, kan dere skape gode møter på tvers av generasjoner. Kanskje kan de videreføre kunnskap om konservering av frukt og bær som er en viktig del av matkultur? Kanskje dere kan invitere dem og foreldre på en høstfest der dere serverer noe av det dere har laget?
