Grønnsaker, frukt og bær
Grønnsaker, frukt og bær er gode kilder til flere vitaminer og mineraler. Barn og voksne bør av helsemessige grunner spise fem til åtte porsjoner grønnsaker, frukt eller bær om dagen, hvorav minst halvparten bør være grønnsaker.
Hvor mye er én porsjon?
Én porsjon grønnsaker, frukt eller bær for et barn kan være en full barnehånd (se bilde) eller:
- en liten porsjon salat
- 3-4 cherrytomater
- en liten gulrot
- tre–fire buketter blomkål/brokkoli
- en halv appelsin
- et lite eple/pære
- fem jordbær
- salat, paprika eller agurk på fire brødskiver
Hvordan få barna til å spise nok frukt og grønnsaker
Tilgjengelighet er ved siden av variasjon og gjentakelser den viktigste faktoren for å få barn til å spise mer frukt og grønt. Her kan SFO spille en viktig rolle. Tilstrekkelig med oppkuttede grønnsaker og frukt eller bær øker tilgjengeligheten og kan bidra til et økt inntak blant barna.
Mange barn spiser mindre grønnsaker og frukt enn anbefalt. Ved å spise grønnsaker og frukt eller bær til hvert måltid, er det enklere å oppnå anbefalingen om å spise fem til åtte porsjoner daglig. Frukten og grønnsakene kan tilbys oppskåret eller hele, som pålegg, som salat, som varmrett eller som tilbehør både til pålegg og varmmat. Det kan brukes friske, hermetiske, frosne eller varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær.
Tips til å spise i regnbuens farger
- Rød = tomater, jordbær
- Oransje= appelsin, kålrot eller søtpotet
- Grønn = eple, avokado, kiwi eller kål
- Gul= banan, paprika
- Blå= blåbær, aubergine
- Indigo= solbær, fiken
- Fiolett= plomme, rødbete, rødløk eller rødkål
La barna medvirke
Grønnsaker, frukt og bær er ypperlig å benytte til alle måltid. La barna være med på tilberede grønnsaker, frukt og bær til måltidene. Det er både spennende og lærerikt. La barna bruke sansene sine til å ta på, se, lukte og smake på frukten og grønnsakene. La dem beskrive hva de opplever og bruke kreativiteten og fantasien sin i matlagingen og samtalen rundt maten dere tilbereder.
Ulike måter å servere frukt, bær og grønnsaker i SFO
En fargerik, spennende og god frukt og grønnsaks smoothie er glimrende når barna trenger påfyll. Når en markering skal feires kan det serveres et fristene frukt- eller grønnsaksspyd. Når høstkulden slår til, er det herlig med en varm, næringsrik og smaksrik grønnsakssuppe.
Vitamin C øker opptaket av jern fra brød- og kornmåltider. Oppskåret grønnsaker eller frukt/bær med høyt innhold av vitamin C (som paprika, appelsin, kiwi, jordbær) er derfor bra å servere til brød- og kornmåltider.
Andre tips
- Sett frem oppkuttede grønnsaker og frukt til måltidene. Barn spiser mer grønnsaker og frukt når de er kuttet opp
- Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt og følg med på sesongvariasjoner og pris
- En blandet salat med fisk, kylling, kjøtt eller belgfrukter er et godt lunsjmåltid
- Server lettkokte grønnsaker sammen med brødmaten. For de minste er dette lettere å tygge enn rå grønnsaker, men husk at de skal gi god tyggemotstand.
- Tilsett grønnsaker til retter laget av halvfabrikata og basispose
- Litt gulrot eller annen rå grønnsak er fint å gi barn som gir uttrykk for sult mellom måltidene
- Har dere tilgang på stavmikser/blender, kan grønnsaker og frukt serveres som smoothie som barna enkelt kan være med å lage
- Del ukene inn i fargekoder. En uke kan det være grønne frukt og grønnsaker barna skal smake på, neste uken oransje frukt og grønnsaker osv.