Fiskepålegg
Av helsemessige grunner bør barn og voksne spise fisk to til tre ganger i uken. Næringsstoffene man finner i fisk som omega-3 fettsyrer, jod og vitamin D er gunstige for barn og unges vekst og utvikling. Bruk gjerne fisk og sjømat som pålegg til brødmåltidene.
Hvorfor bør barna spise fisk?
- Fet fisk er en gode kilde til vitamin D, dette er en vitamin barn i Norge ofte har mangel på
- Fisk inneholder også andre gunstige næringsstoffer som protein, omega 3 fettsyrer, vitamin D12, jod og selen
- Barn og unge spiser mindre fisk en anbefalt, deres barnehage kan bidra til å øke inntaket
- Helsedirektoratet anbefaler å spise fisk to til tre ganger i uken, bruk gjerne fisk og sjømat som pålegg til brødmåltidene
Hvordan få barna til å spise fiskepålegg?
Barn som deltar i måltidsforberedelsene får større tilknytning til måltidet og kan få lyst til å spise mer fiskepålegg.
Dere er viktige rollemodeller og inspirasjonskilder for barna. Spis sammen med barna og snakk positivt om maten. Det kan ha betydning for barnas vaner i fremtiden. Det er viktig å alltid ha fiskepålegg tilgjengelig til måltidene for å la barna få muligheten til å velge det.
Deres SFO kan også innføre en fiskedag i uken hvor dere servere fisk, slik at det blir en naturlig del av kosten.
Tips til fiskepålegg
De vanligste fiskepåleggene er gjerne makrell i tomat og kaviar. Utvalget er imidlertid stort, så prøv gjerne noe nytt og la barna få smake fiskepålegg som;
- Røkt laks
- Fiskekaker/fiskepudding
- Peppermakrell
- Varmrøykt krydderlaks
- Reker, krepsehaler og krabbe
- Sild og sardiner med ulike smaker
La fiskepålegg være en del av hverdagsmaten i deres SFO.
Flere tips til fiskeretter som kan lages sammen med barna
Det trenger ikke å være komplisert. Dere kan for eksempel;
- Kutte opp fiskepudding i skiver og ha på skiven
- Lage laksewrap til fredagskosen
- Fiskeburger når en anledning skal feires
- På turen kan fiskekaker grilles på bål om dere har tilgang på det
- Fisk kan benyttes i både kalde og varme retter
Fiskesprell
Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram. Sammen med ansatte i barnehage og skole sprer de sjømatglede som et naturlig valg for barn og unge. Kostholdsprogrammet formidler kunnskap, inspirasjon og sjømatglede gjennom kurs, materiell og støtte. Fiskesprell har mange gode gratis ressurser som deres SFO kan bruke. De har for eksempel et gratis hefte som heter «sjømat i utekjøkken» og gjennom hefte får dere tips og ulike oppskrifter. Les mer på fiskesprell.no