Mattilbodet i barnehagen

Kartlegging av mattilbodet i barnehagen kan bidra til å skapa ein god arena som fremjar eit variert, sunt og næringsrikt kosthald, basert på Helsedirektoratets kostråd og Nasjonale retningslinjer for mat og måltid.

maltidsrytme_de_yngste_16_9.png

Sjekkliste og presentasjon

Last ned sjekklista og presentasjonen for gjennomgang og utfylling på eiga hand eller saman med personalgruppa.

Sjekkliste - Nynorsk (PDF)

Sjekkliste - Bokmål (PDF)

Presentasjon - Nynorsk (PDF)

Presentasjon - Bokmål (PDF)

God kvalitet

Barn i vekst har behov for eit mattilbod av god kvalitet for å utvikla seg normalt og for å få energi til å vera aktiv. De som jobbar i barnehagen er ansvarlege for å leggja til rette for eit variert kosthald basert på Helsedirektoratets kostråd. Dette inneber mellom anna inntak av grove kornprodukt, grønsaker, frukt og bær, fisk og fiskeprodukt, og dessutan eit avgrensa inntak av raudt og omarbeidd kjøtt, saft/brus og matvarer med mykje salt og sukker. 

Helsevanar for livet

Ifølgje rammeplan for barnehagen skal de som jobbar i barnehagen bidra til at barna får moglegheiter til å utvikla matglede og etablera sunne helsevanar som dei tek med seg vidare i livet.

Mattilbodet til barnehagen bør ha fastsette rutinar for kva som blir servert, til dømes i samband med feiring av bursdagar. Eit variert mattilbod vil gi barna moglegheiter til å tileigna seg erfaringar med ulike smakar, lukter og konsistensar. Barn sine føresette bør òg få kjennskap til mattilbodet til barnehagen, kva som blir servert og kvifor, til dømes via foreldremøte.