Kostråd for barn under 1 år

Mat- og drikketilbud for barn under 1 år bør være i tråd med Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring. Deretter kan barns kosthold følge kostrådene. Det er viktig å huske at barn har et stort behov for næringsstoffer i forhold til det totale energiinntaket. Mat med lite næringsstoffer bør derfor unngås.

Kostrad_for_barn_under_1_ar_16_9.jpg

Barn er aktive og trenger regelmessig påfyll av energi, næringsstoffer og væske for optimal vekst, utvikling, lek og læring. De har et stort behov for næringsstoffer i forhold til energiinntaket, og derfor er det viktig at barna får i seg tilstrekkelig med næringsrik mat. Barn i barnehagealder behøver 4-5 måltider per dag for å ha tilstrekkelig med energi til en hel dag. Mange barn inntar 3 av disse måltidene i barnehagen.

Noen matvarer og produkter kan det være lurt å begrense eller unngå helt (helsenorge.no)

Honning

I første leveår bør man unngå all bruk av honning på grunn av faren for den farlige sykdommen spedbarnsbotulisme.

Små harde biter

Unngå små og harde matbiter som druer, nøtter, peanøtter og biter av rå grønnsaker/frukt til små barn, fordi de kan sette seg fast i luftveiene.

Salt

Det første året bør man ikke salte maten til barn eller gi barn mat som inneholder mye salt, som for eksempel salte snacks. Barnets nyrer er ikke ferdigutviklet og barnet kan derfor ikke regulere saltbalansen godt nok. Selv om en voksen oppfatter maten som smakløs, er den ikke det for barnet.

Sukker

Unngå å gi små barn mat og drikke med mye tilsatt sukker som saft og brus, kaker, is og godteri. Sukker gir mye energi (kalorier), men ingenting av viktige næringsstoffer som barnet trenger.

Rosiner

Barn under 3 år bør ha et begrenset inntak av rosiner. Rosiner kan ha et høyt innhold av muggsoppgiften okratoksin A (OTA), som ikke gir noen umiddelbar forgiftning, men har uheldige langtidsvirkninger.

Rismelk og riskaker

Barn under seks år bør ikke få rismelk og riskaker fordi disse inneholder stoffet uorganisk arsen som kan gi økt helserisiko.

Kanel

Unngå jevnlig bruk av kanel (for eksempel på grøt og i form av te) til små barn på grunn av stoffet kumarin, som kan gi leverskade.

Nitrat

Barn under ett år bør ikke få grønnsaker med mye nitrat som for eksempel spinat, ruccola, rødbete og nesle.