Fysisk aktivitet og bevegelsesglede
Barnehagen skal være en arena for daglig fysisk aktivitet, og du som jobber i barnehagen har et stort ansvar for å legge til rette for deltakelse, inkludering og bevegelsesglede.

Nasjonale helsemyndigheter anbefaler at barn i barnehagealder bør være i fysisk aktivitet i minst 180 minutter hver dag. For 3-5 åringer bør minst 60 minutter av aktiviteten være i moderat til høy intensitet.
Ifølge rammeplanen skal barnehagen legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede. Barna skal inkluderes i aktiviteter der de kan få være i bevegelse, lek og sosial samhandling og oppleve motivasjon og mestring ut fra egne forutsetninger. Barnehagen skal også bidra til at barna blir kjent med kroppen sin og utvikler bevissthet om egne og andres grenser.
Bevegelseslek
Leken har en sentral plass i barnehagen og skal være en arena for barnas utvikling og læring. Fysisk aktivitet i barnehagen foregår ofte som bevegelseslek, en typisk væremåte for barn i barnehagealder. Gjennom deltakelse i bevegelseslek får barna muligheter til å oppleve tilhørighet, samarbeid, mestring og glede. Det er derfor viktig at barnehagehverdagen innbyr til denne væremåten gjennom ulike aktiviteter, ute og inne gjennom hele året.
Innearealet i barnehagen bør tilrettelegges slik at det innbyr til bevegelseslek, for eksempel kan tilgang på lekematerialer som puter, matter, store klosser, benker, bord og kasser stimulere til lek. Barn er imidlertid gjerne mest fysisk aktive utendørs, og særlig aktivitet i moderat til høy intensitet egner seg best utendørs eller i større åpne rom. Det er mange muligheter innenfor barnehagens uteområde, men utforsking av nærmiljøet innbyr gjerne ytterligere til at barna får inspirasjon til lek og allsidig bevegelseserfaring, for eksempel i skogområder, parker, fotballbaner, ballbinger og lekeplasser.
Voksenrollen
Du som jobber i barnehagen skal bidra til at barna tilegner seg gode vaner, holdninger og kunnskaper om blant annet aktivitet, for eksempel gjennom å legge til rette for varierte og utfordrende bevegelsesmiljøer, sanseopplevelser og lek.
Du har en viktig rolle i å legge til rette for at barna får muligheter til å være kreative og medvirke i forbindelse med fysisk aktivitet og lek. Både frilek og organisert fysisk aktivitet vil kunne gi bevegelsesglede, men du må gjerne ta ansvar for å sikre at alle barna blir inkludert og får like muligheter til å oppleve mestring og glede. Ditt engasjement for fysisk aktivitet og lek vil derfor ha stor betydning for barnas utvikling, helse og trivsel.
Refleksjonsspørsmål
- Hva er og hvordan foregår fysisk aktivitet og lek i din barnehage?
- Hvordan er det fysiske miljøet tilrettelagt for variert og allsidig fysisk aktivitet i din barnehage?
- Hvordan er det fysiske miljøet tilrettelagt barnas alder, funksjonsnivå og interesser i din barnehage?
- Hvordan kan du legge til rette for inkludering og medvirkning i fysisk aktivitet og lek?
- Hvordan kan du være et godt forbilde for bevegelsesglede?
- Hvilke muligheter for fysisk aktivitet og lek finnes i nærmiljøet til din barnehage?