Offentlige matinnkjøp
Ulike hensyn må tas ved innkjøp av mat og drikke til skolen.

Innkjøp av mat og drikke til skolene styres av Lov om offentlige anskaffelser (lovdata.no). Kommuner og fylkeskommuner inngår ofte avtaler med faste leverandører for å sikre tilgang til nødvendige matvarer. Disse avtalene skal bidra til at skoler kan servere måltider som følger kostrådene og tar hensyn til kosthold, klima og miljø, alt til en rimelig pris.
Det er viktig å samarbeide med innkjøpsavdelingen for å forstå mulighetene innen eksisterende avtaler, inkludert valget av råvarer fra valgt leverandør. Dette kan gi rom for å støtte lokale matprodusenter, noe som ikke bare kan føre til gode partnerskap, men også til verdifulle undervisningsmuligheter.
Klima- og miljøhensyn
Flere kommuner og fylkeskommuner har etablerte retningslinjer som fokuserer på klima- og miljøhensyn i matinnkjøp og servering. Dette kan omfatte krav til miljøsertifiseringer, tiltak for å redusere matsvinn og en økt bruk av lokal eller norsk mat.
Les mer om klima – og miljøhensyn innenfor hvert kostråd (helsedirektoratet.no)
Innkjøp og anskaffelser
Innkjøpsavtalene gjelder vanligvis i 2-4 år og er et resultat av offentlige anbudskonkurranser. Det er viktig at disse avtalene samsvarer med skolens mat- og måltidspolitikk. Sjekk om din kommune/fylkeskommune har en innkjøpsstrategi og hva den sier om anskaffelser av mat.
Avtaleforvaltning og bestilling
I løpet av avtaleperioden er det de enkelte bestillerne som ansvarlig for innkjøpene ved hver skole. Det er avgjørende å opprettholde en god dialog mellom avtaleforvalter og bestillere, slik at bestillerne forstår hvordan avtalene fungerer. Et velutviklet system for avviksmeldinger er også viktig for å bygge såkalt bestillerkompetanse og sikre riktig bruk av ressursene.
For å optimalisere matforbruket i skolene, kan innkjøpsanalyser være et nyttig verktøy for å vurdere matkvaliteten som tilbys elevene.
Veileder fra Helsedirektoratet
Helsedirektoratet har utarbeidet en nasjonal veileder (helsedirektoratet.no) som har som mål å styrke ernæringshensyn i offentlige anskaffelser av mat- og drikkeprodukter og/eller måltidstjenester i offentlige virksomheter som ikke driver heldøgns forpleining. Veilederen gir forslag til hvordan offentlige oppdragsgivere kan ivareta at mat- og drikkeprodukter og/eller måltidstjenester som de anskaffer, har anbefalt ernæringsmessig kvalitet.
Hovedmålgruppe er offentlige oppdragsgivere i fylker og kommuner med ansvar for mat/måltider og ernæring i anskaffelse, planlegging og drift for virksomheter som barnehager, SFO/skoler, kantiner, kafeer, kiosker, dagsentra mv.
Se også DFØ sin veiledning til bærekraftig kjøp av mat og måltidstjenester (anskaffelser.no). Ved planlegging av mer klimavennlige menyer er det viktig å ivareta ernæring og kvalitet.