Næringsinnhold

For å gjøre informerte valg kan vi bruke næringsdeklarasjonen og ingredienslisten som verktøy. Disse finnes på emballasjen til de fleste emballerte matvarer og gir oss verdifull informasjon om hva vi faktisk spiser. 

næringsinnhold_web.jpg

Næringsdeklarasjonen viser hvor mye matvaren inneholder av energi og noen næringsstoffer. Proteiner, fett og karbohydrater kalles energigivende næringsstoffer (bidrar med kalorier). Vitaminer, mineraler og sporstoffer bidrar ikke med energi, men har livsnødvendige funksjoner i kroppen.  

Først = mest

Ingredienslisten viser hvilke ingredienser som er brukt i produktet, rangert etter mengde. De ingrediensene som står først på listen, er de som er mest brukt i produktet. Ved å se på ingredienslisten kan du få en bedre forståelse av hva maten faktisk består av.  

Er du for eksempel på jakt etter et produkt med mer fullkorn, se etter fullkornsingredienser som sammalt hvete, fullkornsris eller havregryn som en av de første ingrediensene i ingredienslisten på produktet. I eksempelet under inneholder brød 2 mer fullkorn enn brød 1:  

  • Brød 1 - Ingrediensliste: Hvetemel, vann, sammalt hvete, solsikke, salt, gjær 
  • Brød 2 - Ingrediensliste: Vann, sammalt rug, solsikkekjerner, hvetemel, gjær, salt

Ingredienslisten skal også angi allergifremkallende stoffer, kalt allergener. Les mer om allergener på Mattilsynets nettside.