Merking av mat

Merkingen av mat er en viktig del av både mattrygghet, informasjonsplikt og kundeservice. Det gjelder både for allergikere, personer med spesielle behov, og alle som vil vite hva de spiser.

allergener.jpg

Mat som lages og serveres på skolen skal kun merkes med informasjon om ingredienser som kan gi allergi eller intoleranser (allergener). Det er 14 bestemte allergener som dere skal informere om:

1* Gluten 8* Nøtter
2 Skalldyr 9 Selleri
3 Egg 10 Sennep
4 Fisk 11 Sesamfrø
5 Peanøtt 12 Sulfitt
6 Soya 13 Lupin
7 Melk 14 Bløtdyr
       
1* kornslag skal spesifiseres
8* spesifiser gjerne type

Informasjonen om allergenene skal være skriftlig tilgjengelig direkte for elevene. De ansatte som er tilknytte skolematordningen bør også kjenne til hvilke allergener maten inneholder, men elevene skal enkelt kunne finne informasjonen uten å måtte spørre. 

Opplysningene kan gis på menyen, på et skilt, på skjerm eller på en plakat, for eksempel slik:

ukens meny.jpg

Les mer om merking av mat på Mattilsynets nettside.