Fullverdig måltid – for kosthold, klima og miljø
Salatbaren består av korn, belgfrukter, friske grønnsaker og dressinger - fire grunnelementer som utgjør et fullverdig måltid.

Kosthold
Fullverdig skolemat består av mat fra tre matvaregrupper - grønnsaker, frukt eller bær, karbohydrater og proteiner. I salatbaren er alle matvaregruppene inkludert, det er mange muligheter for variasjon og det er enkelt å bruke mye grønnsaker, grovt korn, og fisk og sjømat som vi skal spise mer av. De fire grunnelementene i salatbaren utgjør fullverdige måltider.
Les mer om fullverdig skolemåltid.
Klima og miljø
Måltider fra salatbaren bidrar til et variert kosthold med mest mat fra planteriket. Det er i stor grad også klima- og miljøvennlig. I tillegg består salatbaren av mat laget fra bunnen av med rimelige basisvarer. Det gir økonomisk og praktisk fleksibilitet til å ta ekstra miljø- og klimahensyn. Grønnsaker, frukt og bær er typiske sesongvarer, men også fisk og sjømat, lam og vilt har sesong. Korn, meieri og egg er tilgjengelig norske varer hele året, som det finnes lokal produksjon av mange steder.
Les mer om klima – og miljøhensyn innenfor hvert kostråd (helsedirektoratet.no)