Behandling av råvarer
Selv om mange elementer i salatbaren krever lite behandling, er det noen teknikker man kan bruke for å øke variasjonen og heve smaksopplevelsen.

Koke belgvekster
Belgvekster kan være hermetiserte bønner og erter eller tørkede linser, bønner og erter. Tørkede belgvekster er det rimeligste. Kok mye om gangen, gjerne så mye du har plass til på frys. Serveres med marinade eller kjøres til pureer, som hummus for eksempel. Det er gjerne behov for å tilsette mye krydder.
- Legg bønnene i vann over natten.
- Hell av vannet, skyll og fyll på med nytt vann.
- Kok opp og la det koke skikkelig i 10 min.
- Hell så av dette vannet, skyll bønnene, fyll på med nytt vann og kok i cirka en time, til bønnene er helt møre. Det går også fint å steame bønnene med vann som dekker, med eller uten lokk, i ovnen.
- Server med en gang - eller flatpakk og legg på kjøl/frys.
Bake grønnsaker
Bakte grønnsaker gjør det mulig å benytte mer råvarer i sesong i salatbaren. Man kan ovnsbake potetbåter, rotgrønnsaker, squash, paprika eller annet. Potetbåter er ofte en favoritt i salatbaren, men andre grønnsaker bør også tilbys.
- Vask og skrubb grønnsakene rene.
- Skjær de i biter, båter, store skiver eller terninger.
- Vend grønnsakene i olivenolje, salt, pepper og eventuelt ønsket krydder.
- Hell grønnsakene i bakker eller på brett (ikke for tykt lag) og stek de gylne i ovnen, omtrent 200 grader i 30 minutter.
Koke korn
Alle typer hele eller hakkede korn kan brukes, for eksempel hakket havre eller bygg. Kok mye om gangen, slik at dere har nok for hele uka. Kornene kan serveres i egen bakk uten smakstilsetting, men kan også smakes til med krydder for både smak og farge. Les mer om behandling av korn.
Kokt korn kan også brukes i de andre måltidstypene – kalde grøter, varme grøter, i brøddeigen, eller til varme retter i stedet for ris/pasta– alt etter hva du trenger.