Grunnoppskrift

Kornblandinger er både lett å lage og lett å lagre.

tørre_kornblandinger_Studio Dreyer+Hensley.jpg
Foto: Matvalget / Studio Dreyer+Hensley

Grunnoppskrift

Ingrediens 1 porsjon 30 porsjoner
Havregryn 80 g 2400 g
Nøtter/frø 10 g 300 g
Tørket frukt 10 g 300 g
Ev. krydder    
Totalt 100 g 3000 g

Forberedelse

Å blande sammen ingrediensene kan gå nokså raskt. Bruk et tolitersmål og skuff grynet ut av store sekker. For havregryn: 2400 g = 6 l.

Bland det tørre og ha det stående enten i porsjonspakker eller en stor beholder, for eksempel i klassesett.

Tips

  • 13 l GN 1/1 plastboks har plass til 30 porsjoner 
  • Merk gjerne boksen med whiteboardtusj – allergener, innhold/type blanding, klasse, osv  
  • Fyll bokser i god tid, det kan være lurt å ha liggende i bakhånd ved behov

Porsjonsstørrelse

Anbefalt porsjonsstørrelse er tørrvekt på ca. 100 g per porsjon (uten vann og melk). Det gir ca. 400 kcal (uten melk) + 2 dl melk som gir ca. 90 kcal. Denne måltidsmengden gir elevene tilstrekkelig næring og metthet som varer.

Et beger på 250 ml gir omtrent denne porsjonsstørrelsen. Elever som ønsker mer kan forsyne seg flere ganger.

Tilberedning og servering

Serveres med melk, plantedrikk og/eller vann – varmt eller kaldt. 
Kan spises som:

  • Vanlig kornblanding med melk, vann/melk eller plantedrikk.
  • Varm grøt: Hell kokende vann over, vent noen minutter. Bruk gjerne melk på toppen.
  • Over-natten-grøt: Hell på melk, plantedrikk eller vann og la det stå en tid før servering.

Variasjoner

Kornblandinger kan varieres med ulike typer korn (base), frø, nøtter, frukt, bær og annet. Se forslag til variasjoner med oppskrifter og informasjon om allergener her:

Tips og oppskrifter | Bokmål (PDF)

Tips og oppskrifter | Nynorsk (PDF)