Allergener og hensyn

Kornblandinger serveres tørt og med separate ingredienser, noe som gjør det enklere å tilpasse til allergier og andre hensyn.

allergener-Studio Dreyer+Hensley.jpg
Foto: Matvalget / Studio Dreyer+Hensley

Når enkelte matvarer eller matvaregrupper ikke kan inngå i måltidet på grunn av allergier eller andre hensyn, kan dere bruke figuren for et fullverdig skolemåltid for å sjekke at måltidet likevel inneholder de nødvendige næringsstoffene. 

De mest aktuelle allergenene i kornblanding

Gluten: Havre er naturlig glutenfritt, men kan inneholde spor av gluten på grunn av forurensing fra andre kornslag på jordet eller i maskineri. Dette kan løses med en egen merket skål med glutenfri havre til elever med cøliaki. For å finne alternative matvarer som kan brukes i basen, ta en titt på variasjonsmuligheter.

Laktose: Laktoseredusert melk, laktosefri melk og yoghurt, eventuelt kan ulike typer plantedrikker (havre, mandel, soya) settes frem i tillegg til melk. Dersom dere bruker plantedrikk, vær obs på tilsatt sukker og velg plantedrikker som er beriket med kalsium, riboflavin, B12 og jod. Risdrikk inneholder svært lite næring, er ofte søtet og har et relativt høyt innhold av tungmetallet arsen, og anbefales derfor ikke. Dersom det ikke brukes meierivarer eller plantedrikker, kan nøtter og frø bidra med protein. 

Nøtter: Lag varianter med ulike nøtter, slik at elevene kan velge bort nøtter de ikke tåler. Ha gjerne en egen bakk uten nøtter, for eksempel med bare havregryn.