Om grøt og bløtlagt korn

Korn gir fleksibilitet og valgmuligheter, og kan varieres med både søtt og salt, kaldt og varmt.

kornbar_grøt.jpg
Foto: Matvalget / Heia Folk

Tips og oppskrifter | Bokmål (PDF)

Tips og oppskrifter | Nynorsk (PDF)

Måltidsløsningen "grøt og korn" skiller seg fra "kornblandinger" ved at man her bruker bløtlagt eller kokt korn og gjerne har noe mer utvalg av tilbehør og meiriprodukter, som også er noe mer ressurskrevende. 

Innholdet i måltidsløsningen "grøt og korn"

Korn

Korn kan serveres naturell (hele bløtlagte korn) eller som grøt på vann eller melk/plantebasert. Å servere korn naturell gir fleksibilitet for kjøkken og valgmuligheter for elevene. Ha gjerne en bakk med havregryn også. 

Eksempler: Hel kokt bygg, havre, spelt, quinoa, ris eller annet kornslag. Granola kan også brukes.  

Frukt og bær

Korn er en viktig kilde til jern. Opptak av jern i kroppen styrkes når vi spiser C-vitamin samtidig. Derfor er det bra å servere frukt eller bær sammen med kornet. 

Eksempler: Frisk, hermetisert, kokt eller bakt frukt eller bær. Tørket frukt/bær i tillegg. Kompott/fruktgrøt eller saus med lite sukker.

Meierivarer

Meierivarer er kilde til protein, kalsium, jod og flere andre vitaminer og mineraler. Meierivarer kan også bidra til kremet konsistens og syrlighet, som gjør at måltidet smaker godt.

Velg gjerne naturell - det er en mer fleksibel råvare, som er rimeligere og uten tilsatt sukker. Smaken kan varieres fra dag til dag ved å bruke frukt og bær, som elevene velger selv. Velg magre meierivarer.

Eksempler: Melk, yoghurt, kefir, cottage cheese, skjørost eller kvarg/kesam er gode meierivarer til korn. Dersom man ikke kan bruke meierivarer, er vann, plantedrikker eller smoothie gode alternativer. En gang iblant kan også juice tilbys.

Nøtter og frø

Kjør nøtter og frø til mindre biter i en kjøkkenmaskin, det gir god konsistens og krønsj. Dette kan også gjøre det enklere for elevene å forsyne seg med passe mengde. 

Eksempler: Hakkede solsikkefrø, gresskarkjerner, pistasj, chiafrø, linfrø, hasselnøtter, mandler, valnøtter eller sesamfrø.

Valgmuligheter og fleksibilitet

De fire kategoriene inneholder mange valgmuligheter. Dersom du for eksempel går tom for grøt, kan du bruke hele kokte korn eller annet du har tilgjengelig. Et slikt system gir økt fleksibilitet på kjøkkenet.

Server hver av de ulike komponent for seg selv, slik at elevene får mulighet til å velge og tilnærme seg nye smaker i eget tempo.  Elevene kan sette sammen måltidet ut ifra egen smak, livssyn og eventuelle allergier uten at det krever tilpasning på kjøkkenet. 

Ved å bruke korn  gir rom for å bruke mange ulike råvarer, man kan fylle på etter hvert som man går tom og man kan gjenbruke rester. Dette gir fleksibilitet for kjøkkenepersonalet, er gunstig for tilpasning etter arbeidskapasitet og for å redusere matsvinn.