Fullverdig måltid – for kosthold, klima og miljø
I måltidsløsningen "grøt og korn" serveres fullkorn, meierivarer, frukt, bær, nøtter og frø. Disse matvarene inngår i de tre matvaregruppene som utgjør fullverdig skolemat.

Kosthold
Korn er mettende og en god kilde til viktige næringsstoffer. En stor del av vitaminene, mineralene og kostfibrene i kornet sitter i de ytre delene. Siden noe av dette går tapt når kornet raffineres, som siktet mel og polert ris, er det lurt å bruke så mye fullkorn som mulig. I måltidsløsningen "grøt og korn" brukes hele, hakket eller valset korn.
Korn kan serveres uten tilsatt sukker, med sødme fra frukt og bær. Dersom dere derimot skal tilsette sukker, er det bedre om dere smaksetter enn å sette ut sukker i ulike former til elevene. Med sukker menes både hvitt og raffinert sukker, honning og sirup.
Korn med meierivarer og frukt/bær/nøtter som tilbehør, bidrar ikke til økt inntak av grønnsaker, fisk eller sjømat, som vi også skal spise ofte, men er et fullverdig måltid som kan inngå i et variert kosthold i løpet av dagen.
Les mer om fullverdig skolemåltid.
Klima og miljø
Korn med meierivarer kan være en del av et kosthold som også tar hensyn til klima og miljø. Korn og melk er rimelige basisvarer. Det gir økonomisk og praktisk fleksibilitet til å ta ekstra klima- og miljøhensyn. Både korn og meierivarer kan være norske hele året. Frukt og bær kan spises friske i sesong, eller fryst og tørket hele året.
Les mer om klima – og miljøhensyn innenfor hvert kostråd (helsedirektoratet.no)