Behandling av råvarer
Kornet er i utgangspunktet veldig hardt og trenger derfor både tid, væske og varme før det kan forvandles til smakfulle retter.

Korn kommer i ulike former; hele, hakket eller valset. Fordelen med å bruke korn på andre måter enn i bakst, er at vi ikke er avhengig av hevekvaliteten (gluteninnhold) på kornet. Dette gjør det enklere å bruke flere kornsorter enn hvete og å velge fullkorn.
Alle typer hele eller hakkede korn kan brukes, for eksempel hakket havre eller bygg. Kok mye om gangen, slik at dere har nok for hele uka. Kornene kan serveres i egen bakk uten smakstilsetting, men kan også smakes til med krydder for både smak og farge.
Koking av hele og hakket korn
- Legg korn i kaldt vann i minst 4 timer eller over natten, da går det raskere å koke.
- Skift vann og kok kornet mørt i rikelig med vann. Det går også fint å steame kornet med vann, under lokk, i ovnen. Koketiden avhenger av kornsort, ovn og lagring på kornet.
- Skyll gjerne kornet i kaldt vann etter koking for å kjøle ned og unngå at kornet kleber seg sammen.
- Server med en gang - eller flatpakk og legg på kjøl/frys.
Ulike typer korn
Hele korn
Hele korn har mye smak og konsistens. Koketiden er forskjellig fra kornslagene og avhenger av hvor lenge kornet har ligget i bløt på forhånd. Beregn 40-60 minutter koketid, lenger koketid gjør kornet lettere fordøyelig. Det skal være mørt, uten å miste strukturen.
Hakket korn
Hakket korn kalles også knivkuttet eller steelcut - den vanligste varianten er hakket havre og hakket bygg. Hakket korn holder på konsistensen og passer til kalde retter, som for eksempel overnattengrøt med yoghurt.
Hakket korn er mykt nok til å spises etter en natt i væske. Kornet kan legges i vann, yoghurt, melk, plantedrikk eller juice. Kok det hakkede kornet i omtrent ti minutter for å gi det mer smak og mykere konsistens.
Store gryn
Store gryn er valset korn, for eksempel store havregryn. Rug, bygg, emmer og enkorn kan også valses, samt glutenfrie varianter som hirse og bokhvete.
Store gryn trenger mer varmebehandling, men holder til gjengjeld lenger på konsistensen. Store gryn egner seg godt til å ligge i bløt over natten og bli kokt som grøt neste morgen.
Lettkokte gryn
Lettkokte gryn er det samme som store gryn, men blir delt i mindre biter før det blir valset. Det gjør kornet enklere og raskere å koke. Derav navnet – lettkokt.
Lettkokte gryn er å foretrekke hvis man har det travelt. Resultatet er en finere grøt med mindre konsistens. Den enkleste varianten er å helle over kokende vann, la stå i noen minutter og smak til med salt.