Allergener og hensyn

Målet er at måltidsløsningen "grøt og korn" skal inneholde noe mettende og godt for alle, som sammen utgjør et fullverdig måltid.

Havregrøt med melk, eple og daddelkrem-matvalget.jpg
Foto: Matvalget / Heia Folk

Måltidsløsningen "grøt og korn" gir mange valgmuligheter for den som forsyner seg. Det er viktig å merke all mat for allergener, slik at elever med allergier eller andre hensyn også kan finne noe å spise.  Les mer om merking av mat.

Bruk figuren for fullverdig skolemåltid for å sjekke at dere tilbyr fullverdige måltider dersom enkelte matvarer ikke kan inngå. Måltidet er fullverdig vegetarisk når det serveres med korn, meieri, frukt og bær.  

De mest aktuelle allergenene

Gluten: Mange kornsorter er glutenfrie og enkle å koke.  Havre er naturlig glutenfritt, men kan inneholde spor av gluten på grunn av forurensing fra andre kornslag på jordet eller i maskineri. Dette kan løses med en egen merket skål med glutenfri havre til elever med cøliaki. For å finne alternative matvarer som kan brukes i basen, ta en titt på variasjonsmuligheter.

Laktose: Laktoseredusert melk, laktosefri melk og yoghurt, eventuelt kan ulike typer plantedrikker (havre, mandel, soya) settes frem i tillegg til melk. Dersom dere bruker plantedrikk, vær obs på tilsatt sukker og velg plantedrikker som er beriket med kalsium, riboflavin, B12 og jod. Risdrikk inneholder svært lite næring, er ofte søtet og har et relativt høyt innhold av tungmetallet arsen, og anbefales derfor ikke. Dersom det ikke brukes meierivarer eller plantedrikker, kan nøtter og frø bidra med protein. 

Nøtter: Lag varianter med ulike nøtter, slik at elevene kan velge bort nøtter de ikke tåler. Ha gjerne en egen bakk uten nøtter, for eksempel med bare havregryn.