Om brødmåltid

Med et godt planlagt utvalg av matvarer kan brødmåltid som måltidsløsning gi elevene fleksibilitet, variasjon og ernæringsmessig fullverdige måltider.

brødmåltid.jpg
Foto: Matvalget / Heia Folk

Tips og oppskrifter | Bokmål (PDF)

Tips og oppskrifter | Nynorsk (PDF)

Brødmåltidet - kjent for mange

I brødmåltid som måltidsløsning kan elevene kan selv komponere sitt eget brødmåltid bestående av brødmat i ulike varianter og med variert pålegg.  Dette er noe mange er vant til, enten hjemmefra eller fra barnehagen.

Brødmåltidet er en stor del av matkulturen i Norge. Denne måltidsløsningen har referanser til matpakkekulturen, hvor både brødvarer og individuelle påleggsvalg er bærende. Samtidig gir fleksibiliteten i utvalget store muligheter for å forene matkulturer. 

Mange muligheter

Måltidsløsningen kan gjøres enkelt med ferdig oppskåret brød, knekkebrød og pålegg - matvarer alle kjenner og som ikke krever noe særlig tilberedning på skolen. Dersom man har kapasitet og ressurser kan man avansere med både hjemmelaget brød og pålegg. 

Innholdet i et brødmåltid

Et brødmåltid kan bestå av seks ulike basiselementer.

  1. Brød
    Grove brødskiver, knekkebrød, rundstykker, foccaccia, (bricks, ciabatta, baguette, lefser, lomper), noe glutenfritt. Alltid minst 50 % fullkorn.
  2. Protein
    Bønner, erter, linser, ost, egg, fisk/sjømat, høne/kylling, annet kjøttpålegg. Fisk bør ofte være en del av utvalget.
  3. Smørbart
    Myk margarin, majones, aioli, pesto, smøreost, frokostsalat eller andre majonesbaserte blandinger med grønt i.
  4. Grønnsaker, frukt, bær
    Grønnsaker: rå, marinerte, bakte. Urter. Frukt: rå skiver, syltetøy i form av rørte bær eller most frukt med maks 20 % tilsatt sukker.
  5. Noe varmt 
    Stekt aubergine, squash, egg, omelett.
  6. Krønsj
    Ristede frø, dukkah, sprøstekt skrell.

Et brødmåltid bestående av disse seks basiselementer kan sikre fullverdige måltider som inneholder mye av det vi skal spise oftest, i tillegg til ulike konsistenser og smaker. Det er også satt sammen med tanke på å holde kostnad per porsjon nede.

brødmåltid2.jpg
Foto: Matvalget / Heia Folk

Mindre arbeidskrevende enn ferdigsmurt

Spesielt på videregående skoler lages det mye ferdigsmurt brødmat. Dette er arbeidskrevende og gir høyere pris per porsjon. Kostnaden må enten dekkes av elevene (eller foreldre) eller av finansiering av et subsidiert eller gratis måltid. Les mer om økonomi tilknyttet brødmåltidet.

Et brødmåltid krever samtidig ekstra gode rutiner for hygiene, oppbevaring og lagring av mat. Les mer om mattrygghet på kjøkkenet.

Mer enn bare mat

Tiden som spares på å ikke lage ferdigsmurte produkter, kan heller brukes på vertskap og miljøarbeid:

  • Møte elevene med et «hei» og «god morgen».
  • Sørge for påfyll underveis.
  • Veilede i køkultur, hygiene og porsjonskontroll – særlig i starten av skoleåret.

Slik blir måltidet både en praktisk og sosial arena som bidrar til livsmestring og trivsel.

Påsmurt på 1 - 2 - 3 - 4 

Skal man likevel tilby ferdigsmurt, er metoden under praktisk og effektivt.  

  1. Bak grov focaccia i GN-bakke 1/1 eller langpanne
  2. Skjær topp og bunn fra hverandre 
  3. Smør pålegg på bunnen. Husk pålegg helt ut i kantene 
  4. Legg toppen på og del i passe størrelse sandwicher 

Tips: Lag en ovnsomelett i samme form som foccacciaen. Da passer den perfekt mellom foccacianen som er bakt i samme type form.