Fullverdig måltid – for helse, klima og miljø

Det kreves gjerne litt "dulting" fra gode rollemodeller, men et optimalt satt sammen brødmåltid kan gi elevene fullverdig skolemat.

brødmåltid_fullverdig2.jpg
Foto: Matvalget / Heia Folk

Et brødmåltid som måltidsløsning bør inneholde de grunnleggende elementene brødvarer, pålegg fra ulike proteinkilder og frukt, grønt og bær, og kan slik være et tilbud som gir elevene fullverdig skolemat. Samtidig er det viktig å huske på at det kan være uvant for mange elever å spise mye grønnsaker og frukt i et brødmåltid, og at disse matvarene sjeldent vil utgjøre 50% av tallerkenen.

Brød, proteiner og grønnsaker/frukt bør inkluderes hver dag dersom brødmåltidet skal være et frokost-eller lunsjtilbud. Man kan ha med færre basiselementer dersom brødmåltidet tilbys som mellommåltid, for eksempel brød og noe smørbart, brød og proteiner eller brød og grønnsaker/frukt.

Tilgjengelighet av grønnsaker og frukt er viktig

Dersom elevene alltid tilbys grønnsaker og frukt til måltidet, gir det dem mulighet til å øke inntaket og det blir enklere å utforske ukjente smaker. Kanskje bidrar det til nye smakspreferanser og at de inkluderer frukt og grønt i flere av sine måltider?

Pålegg gir rom for variasjon

Påleggene kan med fordel varieres fra de ulike proteinkildene. Pålegg av belgvekstene og fisk og sjømat bør inkluderes ofte. Velg magre varianter av pålegg med meieriprodukt og velg pålegg med lite sukker og salt.

Det meste av kjøttpålegg er bearbeidet, men innenfor denne kategorien finnes det noen valg som er bedre enn andre. For eksempel inneholder kokt skinke og pålegg av kyllingfilet mindre fett og salt og er bedre valg enn salami og annen spekemat.

Les mer om fullverdig skolemåltid.