Allergener og hensyn

Tilpasning til allergier og livssyn, løses i brødmåltidet gjennom valgmuligheter for den som forsyner seg. Alle trenger ikke å kunne spise alt, men målet er at det skal være noe mettende og fullverdig å finne for alle.

brødmåltid_allergi_pesto.jpg
Foto: Matvalget / Heia Folk

Brødmåltidet har mange valgmuligheter for den som forsyner seg. Det er viktig å merke all mat for allergener, slik at elever med allergier eller andre hensyn også kan finne noe å spise. Les mer om merking av mat.

Glutenallergi

Glutenallergi (cøliaki) er den mest aktuelle allergien som må tas hensyn til når skolen tilbyr brødmåltid. Å bake glutenfritt til cøliakere som ikke tåler spor av gluten krever svært god kontroll og renhold på kjøkkenet. Glutenfritt brød og knekkebrød pleier å være enkelt å tak i, både i butikk og ved bestilling. Se etter nøkkelhullet eller velg de som har høyest mulig innhold av fullkorn.  

I servering kan det være risiko for at påleggene blir forurenset med smuler fra smøreknivene. For cøliakere som ikke tåler spor av gluten er en løsning å sette opp et eget bord som er glutenfritt med både brød og pålegg.

Andre allergier

De fleste andre allergier og livssyn kan imøtekommes gjennom å ha et utvalg av ulike proteinkilder, og brød uten aktuelle nøtter og frø. Bruk figuren for fullverdig skolemåltid for å sjekke at dere tilbyr fullverdige måltider dersom enkelte matvarer ikke kan inngå.