Hva inneholder et fullverdig skolemåltid?

Fullverdig skolemat består av grønnsaker/frukt/bær, karbohydrater og proteiner, samt vann eller melk som drikke. Legger du til hyggelige sosiale og fysiske rammer har du alle ingrediensene til et fullverdig skolemåltid.

Fullverdige skolemåltider er varierte, med mest mat fra planteriket og spises i fellesskap. Noen matvarer bør tilbys oftere enn andre. Bruk figuren under som et hjelpemiddel for å sette sammen fullverdige skolemåltid. Trykk på i’en i figuren for mer informasjon. 

Eksempler på matvarer fra de ulike matvaregruppene (PDF)

Mat fra planteriket

Mat fra planteriket inkluderer grønnsaker, frukt og bær, korn og potet, og belgvekster, nøtter og frø. Disse matvarene skal det altså være mye av i skolematen. Grønnsaker, frukt eller bær, og korn eller potet bør alltid være med, slik figuren viser. Frukt og grønt bør utgjøre omtrent halvparten av tallerkenen som et utgangspunkt.

Gjennom skolemat med mest mat fra planteriket, kan dere bidra til at elevene kan utvikle et variert og sunt kosthold. Hvis dere tilbyr flere typer måltider samtidig, bør alle måltidene være fullverdige i seg selv. 

Proteinkilder

Gruppen med ulike proteinkilder er delt inn i fire. En av disse fire er nok for fullverdig skolemat, men ha gjerne med flere samtidig og varier. Den ene delen er matvarer fra planteriket - belgvekster, nøtter og frø. De tre andre delene kommer fra dyreriket og er animalske matvarer - meieri og egg, fisk og sjømat, og kjøtt. 

Inndelingen av proteinkildene i figuren for fullverdig skolemåltid kan brukes som utgangspunkt når dere skal sikre at det finnes fullverdig skolemat til elever med ulike kosthold som utelukker enkelte matvarer:  

  • Elever som spiser et pescetarisk kosthold spiser mat fra planteriket, meieri og egg, og fisk og sjømat.  
  • Elever som spiser vegetarisk kosthold spiser mat fra planteriket, og meieri og egg. 
  • Elever som spiser et vegansk kosthold, spiser mat fra planteriket. 
  • Figuren kan også brukes for å lage fullverdig skolemat når ulike matvarer utelukkes på grunn av allergier eller andre livssyn enn de som er nevnt over.

Det sosiale aspektet

Glem ikke at måltidet handler om mer enn maten som spises. Et godt og fullverdig skolemåltid har også et sosialt aspekt.

For noen elever vil gjerne skolemåltidet være det eneste måltidet som spises sammen med andre i løpet av dagen. For disse elevene vil det som skjer av sosial interaksjon og danning under måltidet være av ekstra stor betydning. Les mer om hvorfor skolemåltidet bør prioriteres

Gjennom å tilby fullverdige skolemåltid er dere med på å bidra til at elevene spiser etter kostrådene, og at dere følger nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen.

I retningslinjene står det blant annet mer om hvordan dere kan begrense innholdet av salt, sukker og mettet fett, uansett om dere tilbereder mat på skolen eller kjøper bearbeidede matvarer.