Å servere mat til mange

Ved å organisere serveringen i en bar-løsning kan dere skape god flyt og forenkle arbeidsmengden, samtidig som elevene gis gode valgmuligheter til å sette sammen sitt eget måltid.

korn_servering_tredelt bilde.jpg
Foto: Matvalget

Lag parallelle forsyningslinjer

Når mange elever skal ha mat samtidig, er det viktig å legge opp serveringen slik at den flyter godt. Et oppsett med to forsyningslinjer gjør at at flere kan forsyne seg parallelt og reduserer kø og ventetid. Dette kan dere få til ved å servere maten i bakker i en bar-løsning eller på et langt bord, med en serveringsskje i hver ende av bakkene.

Ved å bruke mindre bakker eller beholdere som etterfylles underveis, fremstår maten mer innbydende og bidrar samtidig til å redusere matsvinn. Tydelig struktur på serveringsområdet gjør det enklere både for elevene og de som står for serveringen.

Mange elever er godt kjent med bar-løsningen fra salatbarer i butikker og andre serveringssteder, hvor de ulike matvarene ligger i adskilte bakker og hvor man selv setter sammen sitt eget måltid. Det samme prinsippet kan brukes i alle de fire ulike måltidsløsningene som er foreslått på sidene "mat og drikke som kan tilbys".

Yngre elever - andre behov?

Erfaringene med parallelle forsyningslinjer og bar-løsninger kommer fra Matvalgets arbeid i videregående skoler. Yngre elever vil gjerne trenge mer veiledning i forsyning enn eldre elever. Her må dere prøve dere frem og finne den løsningen som passer best for dere.

Noen ganger kan det også være fint å servere mat på bordet, hvor elevene må øve seg på benevning og sosiale ferdigheter som å dele og å sende. 

Bruk riktig utstyr

Kornblandinger i 2 disker.jpg
Foto: Matvalget

Riktig utstyr er avgjørende for å gjøre matservering til mange både effektiv og bærekraftig. Storkjøkkenutstyr som følger Gastronorm-standarden (GN) er utviklet nettopp for store volum og gir fleksible løsninger som kan brukes til oppbevaring, tilberedning og servering.

Standardiserte bakker, lokk, traller og serveringsredskap sparer tid, gir bedre oversikt og kan stables og gjenbrukes på en praktisk måte. Investering i solid utstyr kan også redusere behovet for engangsemballasje og bidra til en mer miljøvennlig servering i skolehverdagen.

I tillegg til selve serveringsløsningen er det lurt å ha solid grunnutstyr som tåler hyppig bruk. Begre i ulike størrelser (for eksempel 250 ml og 500 ml) gjør det enkelt å tilpasse porsjoner, mens store serveringsskjeer eller salatklyper bidrar til smidig servering. Bestikk i tre eller andre slitesterke materialer er gode alternativer som kan brukes mange ganger. Enkle fat eller boller i stål kan stables og gjør både servering og opprydding mer oversiktlig.

Å investere i utstyr som kan vaskes og gjenbrukes gir bedre flyt i hverdagen, reduserer behovet for engangsemballasje og bidrar til en mer miljøvennlig skolemåltidsordning.

Du kan lese mer om spesifikt utstyr som anbefales for de ulike måltidsløsningene her:

Utstyr til kornblandinger
Utstyr til grøt og korn
Utstyr til salatbar
Utstyr til brødmåltid