Matpakken

Ved de aller fleste barne- og ungdomsskoler i Norge er det fremdeles medbrakt matpakke som gjelder.

matpakke.jpg

Skoler med matpakkeordning har de samme mulighetene og forpliktelsene til å arbeide med rammene for måltidet som skoler med skolemat. Les om hvorfor skolemåltidet bør prioriteres

Matpakkens innhold

Selv om skolen til syvende og sist ikke kan bestemme hva denne skal inneholde, har man likevel anledning til å påvirke gjennom informasjons- og holdningsarbeid, rettet mot både elever og foreldre.

Bruk potensialet i faget mat og helse

Det finnes kompetansemål på både 4.-, 7.- og 10.trinn som kan knyttes til matpakken, som for eksempel:

  • 4.trinn:
    - fortelle om hva som kjennetegner sunn og variert mat, og hvorfor det er viktig for helsen
    - samtale om hvordan skolemåltidet kan bidra til en god skoledag
  • 7.trinn:
    - utnytte matvarer og rester fra matlaging og reflektere over eget matforbruk
  • 10.trinn:
    - drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging

Samarbeid med FAU

Skolens foreldreutvalg er en viktig samarbeidspartner dersom skolen ønsker å sette søkelys på elevenes matpakke. Kanskje dere sammen kan utarbeide felles retningslinjer for deres matpakkekultur?

Matpakkebrosjyre – til hjelp og inspirasjon

Helsedirektoratet har utviklet en matpakkebrosjyre som kan være til hjelp informasjons- og holdningsarbeidet. Denne gir konkrete tips til hva en matpakke bør inneholde for å sikre nok energi til lek og læring gjennom dagen.

matpakkebrosjyre.jpg
Illustrasjonsfoto: Helsedirektoratet

Her er noen av rådene fra matpakkebrosjyren:

  • Velg tre gode hjelpere:
    • Grovt – brød eller kornprodukter som gir fiber og holder deg mett.
    • Pålegg – proteiner fra ost, kjøttpålegg, fisk eller middagsrester.
    • Grønt – frukt, bær og grønnsaker for vitaminer og mineraler.
  • Ha sunn snacks tilgjengelig: frukt, usaltede nøtter eller grønnsaker.
  • Bruk middagsrester: wraps, salater eller fiskekaker kan bli en spennende matpakke.

Tipsene i matpakkebrosjyren er i tråd med nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen, samt nasjonale kostråd. 

Matpakkebrosjyren er laget for barna, foreldre, lærere, helsesykepleiere og andre som kan påvirke måltidene i skolehverdagen. Brosjyren kan brukes både hjemme, i undervisning og i dialog med familier.

Last ned brosjyre

Brosjyren finnes i to ulike filer med samme innhold. Helsedirektoratet anbefaler at du skriver ut dokumentet som en brosjyre som kan brettes.

  • Last ned Matpakkebrosjyre for bretting (PDF)
    Ved utskrift velger du liggende A4-format – skriv ut på begge sider – vend på langside. Du skal da kunne legge to A4-ark oppå hverandre og brette på midten. Da har du en brosjyre som totalt blir på åtte A5-sider. Sjekk at sidetallene stemmer. Stift gjerne i margen på brosjyren.

Alternativt kan du skrive ut brosjyren som enkeltstående A4-sider: