Tekstur

Kva tekstur har ulik mat? Korleis kjennast ulike teksturar i munnen?

teksturkort.jpg

Teksturkort - Nynorsk (PDF)

Teksturkort - Bokmål (PDF)

Teksturkorta er eit læremiddel til læring om smak og tekstur. På korta finn du omtale av korleis maten kjennast i munnen, forklart med underliggande naturvitenskaplege fenomen eller definisjonar. Teksturkorta er blant anna eigna til å utvide ordforråd, og å diskutere kva munnkjensle maten har.

Tips til undervising

Kjøp inn matvarer med forskjellige munnkjensler. Lag grupper på 2-3 personar og smak på matvarene enkeltvis. Bruk teksturkorta og diskuter kva munnkjensle som kjenneteiknar dei enkelte matvarene. Kanskje kan fleire beskrivingar passe for kvar matvare? Brukar de det same uttrykket for å beskrive munnkjensla?

Teksturkorta er opprinneleg utvikla av Morten Christensen for smagforlivet.dk.

Omsetjing og tilpassing til norsk kontekst av Helen Johannessen og Ingrid Laukeland Djupegot. Design og illustrasjonar av Kristoffer Buene Vabø, med inspirasjon frå dei opprinnelege Smag for Livet-korta.