Økt 3 : Wok med laks

Wok med laks er den tredje av i alt fire økter som sammen utgjør undervisningspakken «Smak og sanseopplevelser» i Mat og helse-pakken. I denne økten skal elevene fortsette å øve på matspråket sitt og utfordre egne sanser og smaker. De skal erfare at det å wokke kan være en rask og god metode for å lage et næringsrikt, billig, og ikke minst smaksrikt, måltid. De skal også lære at ved å gjøre små endringer i oppskriften kan de lage en helt annen wok, som både smaker og ser annerledes ut.

Smak og sans - wok med laks_16_9.jpg

Om økten

I den tredje økten i undervisningspakken «smaks- og sanseopplevelser» skal elevene fortsette å øve på matspråk og utfordre sine sanser og smaker gjennom å lage wok med laks. I asiatisk matlaging brukes gjerne sjømat i kombinasjon med mange eksotiske krydder og grønnsaker, noe som enkelt kan overføres til bruk av råvarer tilgjengelig i Norge. Elevene skal få erfare at det å wokke fisk og grønnsaker er en rask og god metode for å lage et næringsrikt, billig, og ikke minst smaksrikt, måltid. De skal lære at ved å gjøre små endringer i valg av saus og råvarer kan de lage en helt annen wok, som både smaker og ser annerledes ut. Gjennom refleksjon og samtale skal elevene bli bevisste sine egne sanseopplevelser i møte med fargerike matretter. De skal også bli bevisst på at råvarenes egenskaper, som smak og konsistens, endrer seg ved varmebehandling. Kanskje vil en elev som ikke liker rå løk oppdage at stekt løk er en ny favoritt?

Tidsplan

I denne tidsplanen er det satt av 30 minutter til teori og instrukser. Tanken er at elevene skal få en innføring i hvorfor det er viktig å spise fisk og annen sjømat. Vurder hvor lang tid dine elever trenger for å lage denne retten og hvor lang tid du kan bruke på teori.

Tidsplan-wok-med-laks.png
Bildet viser et forslag til en tidsplan hvor de første 30 minuttene er dedikert til teori og instruksjoner, etterfulgt av 45 minutter til matlaging, hvor det første kvarteret er satt av til borddekking. Deretter er det satt av en 30-minutters periode for servering og spising, hvor refleksjon og vurdering vil være en del av de første 15 minuttene. Til slutt er det satt av 30 minutter til å rydde og vaske.

Fordypning, inspirasjon og variasjon

På Fiskesprells nettsider finner du oppskrifter på sweet chili wok med laks og wok med laks og nudler. I deres undervisningsmateriell (fra side 45) finner du også mye god informasjon om hvordan sjømat passer inn i et sunt kosthold.

På Godfisk!’s nettsider finner du oppskrift på wok med laks, laks med mais og pinjekjerner og asiatisk ørret med wokede grønnsaker.