Økt 4 : Pasta Bolognese
Pasta Bolognese er den fjerde og siste økten i det som utgjør undervisningspakken «Smak og sanseopplevelser» i Mat og helse-pakken. I denne økten er det italiensk mat- og måltidskultur som er i fokus, samtidig som elevene skal fortsette å øve på å bruke sansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur.
Last ned øktens materiale
Om økten
I denne siste økten i undervisningspakken «smak og sanseopplevelser» er det italiensk mat- og måltidskultur som er i fokus, samtidig som elevene skal fortsette å øve på å bruke sansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur. Italiensk matlaging er preget av gode råvarer fra de ulike matvaregruppene og av flittig bruk av krydder og friske urter, noe som gir gode muligheter til å utfordre elevenes sanser og smaker. I løpet av økten skal elevene lage den velkjente retten Pasta Bolognese og de skal lære hvordan de kan bruke ulike oppskrifter som inspirasjon til å variere retten. I selve matlagingen og under måltidet vil du få mange muligheter til å oppmuntre elevene til å sette ord på- og bruke begreper om det de smaker og sanser.
Tidsplan
Siden dette er siste økt i undervisningspakken om sanser, er det satt av ekstra tid på slutten av økten til refleksjon og vurdering. Prøv å få elevene til å vaske det meste før dere spiser slik at dere har god tid til dette.
Fordypning, inspirasjon og variasjon
På Matprat.no finner du en oversikt over ulike pastatyper og en oppskrift på hjemmelaget pasta.
Hos Opplysningskontoret for frukt og grønt kan du lese om hvordan Sheperd’s pie kan bli som potetmos bolognese – et godt alternativ til den klassiske kjøttsausen.
På matprat.no finner du oppskrift på Lasagne og hos Tine finner du oppskrift på Pasta al forno.