Økt 2 : Fargerike supper

Fargerike supper er den andre av i alt fire økter som sammen utgjør undervisningspakken «Smak og sanseopplevelser» i Mat og helse-pakken. Elevene skal nå få bruke de ulike sansene i selve matlagingen. Gjennom å lage ulike typer supper får elevene mulighet til å reflektere over hvordan lukt og synet av farger påvirker vår forventning til smak.

Smak og sans - fargerike supper_16_9.jpg

Om økten

I forrige økt lærte elevene at smaksopplevelse handler om mer enn bare det som foregår i munnen. I denne økten skal elevene få øve seg på å bruke de ulike sansene i selve matlagingen. Gjennom å lage ulike typer supper får elevene mulighet til å reflektere over hvordan lukt og synet av farger påvirker vår forventning til smak. Ved å oppfordre elvene til å smake underveis i matlagingen kan du bidra til at de lærer at smakstilsetning bør skje i samarbeid med smakssansene, noe som igjen kan bidra til mindre bruk av for eksempel salt og sukker. I tillegg til suppene kan dere også lage en posesuppe som elevene kan smake på og sammenligne med suppene som de selv har laget. Hensikten med dette er å sammenligne industriprodusert mat med mat laget fra bunnen, både med tanke på smak, utseende, og næringsinnhold.

Tidsplan-fargerike-supper.png
Bildet viser et forslag til en tidsplan hvor de første 15 minuttene er dedikert til teori og instruksjoner, samt refleksjon og evaluering. Deretter følger en 1 time matlaging, hvor den siste halvtimen vil bli brukt til borddekking, samt rydding og vasking. Etter matlagingen er det satt av en 30-minutters periode for servering og spising, samt refleksjon og vurdering. Til slutt er det avsatt 15 minutter til å rydde og vaske.

Tidsplan

I denne økten er fokuset at elvene skal øve på å bruke sansene sine når de lager de ulike suppene. Det er derfor merket av refleksjon og vurdering i tidsplanen mens elevene lager mat. La elevene få bruke tid på å se, lukte og smake både på råvarene og suppene underveis i prosessen.

Fordypning, inspirasjon og variasjon

Matstart viser detaljert fremgangsmåte for å lage tomatsuppe med egg.

Opplysningskontoret for frukt og grønt har en grunnoppskrift for supper og flere oppskriftsforslag.