Gjennom undervisningspakken skal elevene få kunnskaper om hva smak faktisk er og at det er mer enn bare det som foregår i munnen når vi spiser, som avgjør smaksopplevelsen.
Hva undervisningspakken inneholder
Lærermateriale
Hver økt i denne undervisningspakken bygger på kompetansemål i gjeldende læreplan i mat og helse. I lærermaterialet (PDF) vil du blant annet finne forslag til læringstilnærming, hvordan opplæringen kan tilpasses, og ideer til tema for samtale og refleksjon med elevene. På baksiden av lærermaterialet er det skissert hvordan økten praktisk kan gjennomføres. Hver økt har en egen tidsplan som viser hvor lang tid du bør beregne til de ulike elementene i undervisningen. Tidsplanen tar utgangspunkt i at du har to timer til rådighet. Denne er et forslag som er ment som hjelp i organiseringen, og kan selvsagt tilpasses etter behov.
Elevmateriale
Det er også utviklet elevmateriale til hver økt. Dette ligger som PDF og er ment til utskrift Det er også utviklet elevmateriale til hver økt. Dette ligger tilgjengelig i PDF og kan skrives ut slik at elevene kan sette materialet inn i en egen perm. Denne kan til slutt bli elevenes personlige kokebok. Elevmaterialet er tilgjengelig både på bokmål og på nynorsk.
Til hver økt får elevene læringsmål som samsvarer med aktuelle kompetansemålene i læreplanen. Fagspesifikke begrep blir forklart, og der det står oppført en oppskrift er også fremgangsmåten tydelig beskrevet. På baksiden av elevmaterialet er det oppført refleksjonsspørsmål som står i sammenheng med forslagene til læringsmål og samtale i lærermaterialet. Det er også laget rom for egne notater/tegninger.
Om Mat og helse-pakken
«Smak og sanseopplevelser» er den andre i en rekke temabaserte undervisningspakker som vil komme fortløpende i Mat og helse-pakken. Etter hvert vil denne bestå av undervisnings- og læringsmateriell for et helt skoleår. Du står selvsagt fritt til å bruke enkeltøkter, men sammen skal øktene i en undervisningspakke legge grunnlaget for progresjon og dybdelæring hos eleven.
Mat og helse-pakken er ment å være til inspirasjon og hjelp i organisering og gjennomføring av både teoretiske og praktiske økter. Her vil du finne temabaserte pakker som inneholder 3-4 undervisningsøkter á 2 timer (120 minutter). Alt materiellet er gratis og nettbasert.
Kompetansemål
Undervisningspakken «Mat og sanseopplevelser» er utviklet med utgangspunkt i kompetansemålene i gjeldende læreplan i mat og helse. Denne undervisningspakken har særlig fokus på at elevene skal kunne
- bruke redskaper, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
- bruke sansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til å utforske anretning av mat
- kjenne igjen og greie ut om grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg
- bruke oppskrifter i matlaging og regne ut og vurdere mengder i porsjonene både med og uten bruk av digitale ressurser
- vise sammenhenger mellom matvaregrupper og næringsstoffer som er viktige for god helse
- lage måltider fra ulike kulturer og fortelle om og utforske hvordan sosialt fellesskap og samhandling kan være med å styrke god helse