Handlingsplan

Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet ved Høgskulen på Vestlandet har som overordnet mål å styrke barnehage, SFO og skole som helsefremmende arenaer, med fokus på mat, måltider og fysisk aktivitet, og å styrke skolefagene mat og helse og kroppsøving. Dette mandatet er gitt av Kunnskapsdepartementet i forbindelse med tildelingsbrevet i 2018 da senteret ble en del av Høgskulen på Vestlandet.

Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet sitt arbeid er spesifisert gjennom følgende mål og tiltak for perioden 2024-2027: 

1. Mat, måltid og fysisk aktivitet i barnehage, SFO og skole

Mål:

  1.  Styrke arbeidet med mat, måltid og fysisk aktivitet i barnehage, SFO og skole.
  2. Videreutvikle kompetanse til ansatte i barnehage, SFO og skole i arbeidet med mat, måltid og fysisk aktivitet.

Tiltak:

  1. Utvikle og formidle digitale ressurser og støtte- og veiledningsmateriell, for eksempel knyttet til organisering og gjennomføring av skolemåltidet
  2. Produsere, innhente og formidle forskning og kunnskap 
  3. Informere om nasjonale anbefalinger og retningslinjer knyttet til mat, måltid og fysisk aktivitet 
  4. Gi økt kompetanse til å tolke og operasjonalisere rammeplaner og overordnet læreplan 
  5. Gjennomføre ulike kompetanseutviklingstiltak for barnehage, SFO og skole, for eksempel videreutdanning for SFO
  6. Drifte og videreutvikle nettsider med digitale ressurser for arbeidet med mat og måltid og fysisk aktivitet; mhfa.noaktivitetskassen.noaktivibarnehagen.no, og bidra i matjungelen barnehage
  7. Støtte opp om nettverksbygging for universitet og høyskoler og for praksisfeltet 
  8. Gi råd og innspill til nasjonale utdannings- og helsemyndigheter  

2. Skolefagene mat og helse og kroppsøving 

Mål:

  1. Styrke mat og helse og kroppsøving som lærings- og danningsfag i skolen
  2. Videreutvikle kompetansen til lærere som underviser i mat og helse og kroppsøving 

Tiltak:

  1. Utvikle og formidle digitale ressurser og støtte- og veiledningsmateriell
  2. Produsere, innhente og formidle forskning og kunnskap 
  3. Gi økt kompetanse til å tolke og operasjonalisere læreplanene i mat og helse og kroppsøving 
  4. Gjennomføre ulike kompetanseutviklingstiltak for lærere i mat og helse og kroppsøving, for eksempel årlig konferanse for mat- og helselærere i skolen og i universitets- og høyskolesektor i samarbeide med Mat og helse i skolen
  5. Samhandle med praksisfeltet, for eksempel gjennom referansegrupper innen mat og helse og kroppsøving
  6. Drifte og videreutvikle nettsider med digitale ressurser for fagene mat og helse og kroppsøving; mhfa.nosvømmedyktig.no*aktivitetskassen.no 
  7. Gi råd og innspill til nasjonale utdannings- og helsemyndigheter

*Eksternt finansiert oppdrag fra Kunnskapsdepartementet