Handlingsplan
Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet ved Høgskulen på Vestlandet har som overordnet mål å styrke barnehage, SFO og skole som helsefremmende arenaer, med fokus på mat, måltider og fysisk aktivitet, og å styrke skolefagene mat og helse og kroppsøving. Dette mandatet er gitt av Kunnskapsdepartementet i forbindelse med tildelingsbrevet i 2018 da senteret ble en del av Høgskulen på Vestlandet.
Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet sitt arbeid er spesifisert gjennom følgende mål og tiltak for perioden 2024-2027:
1. Mat, måltid og fysisk aktivitet i barnehage, SFO og skole
Mål:
- Styrke arbeidet med mat, måltid og fysisk aktivitet i barnehage, SFO og skole.
- Videreutvikle kompetanse til ansatte i barnehage, SFO og skole i arbeidet med mat, måltid og fysisk aktivitet.
Tiltak:
- Utvikle og formidle digitale ressurser og støtte- og veiledningsmateriell, for eksempel knyttet til organisering og gjennomføring av skolemåltidet
- Produsere, innhente og formidle forskning og kunnskap
- Informere om nasjonale anbefalinger og retningslinjer knyttet til mat, måltid og fysisk aktivitet
- Gi økt kompetanse til å tolke og operasjonalisere rammeplaner og overordnet læreplan
- Gjennomføre ulike kompetanseutviklingstiltak for barnehage, SFO og skole, for eksempel videreutdanning for SFO
- Drifte og videreutvikle nettsider med digitale ressurser for arbeidet med mat og måltid og fysisk aktivitet; mhfa.no, aktivitetskassen.no, aktivibarnehagen.no, og bidra i matjungelen barnehage
- Støtte opp om nettverksbygging for universitet og høyskoler og for praksisfeltet
- Gi råd og innspill til nasjonale utdannings- og helsemyndigheter
2. Skolefagene mat og helse og kroppsøving
Mål:
- Styrke mat og helse og kroppsøving som lærings- og danningsfag i skolen
- Videreutvikle kompetansen til lærere som underviser i mat og helse og kroppsøving
Tiltak:
- Utvikle og formidle digitale ressurser og støtte- og veiledningsmateriell
- Produsere, innhente og formidle forskning og kunnskap
- Gi økt kompetanse til å tolke og operasjonalisere læreplanene i mat og helse og kroppsøving
- Gjennomføre ulike kompetanseutviklingstiltak for lærere i mat og helse og kroppsøving, for eksempel årlig konferanse for mat- og helselærere i skolen og i universitets- og høyskolesektor i samarbeide med Mat og helse i skolen
- Samhandle med praksisfeltet, for eksempel gjennom referansegrupper innen mat og helse og kroppsøving
- Drifte og videreutvikle nettsider med digitale ressurser for fagene mat og helse og kroppsøving; mhfa.no, svømmedyktig.no*, aktivitetskassen.no
- Gi råd og innspill til nasjonale utdannings- og helsemyndigheter
*Eksternt finansiert oppdrag fra Kunnskapsdepartementet