Bondeheimens drømmehage
Bondeheimen familiebarnehage har fokus på lek og utforsking gjennom blant annet erfaringer med bikuber og grønnsaksdyrking.

Bakgrunn for prosjektet
Bondeheimen familiebarnehage ligger i Ringerike kommune i Buskerud fylke og har plass til ti barn i alderen 0-6 år.
I forbindelse med prosjektet «Bondeheimens drømmehage», har barnehagen lagt til rette for variert og spennende utforsking og læring.
- Vi har hatt en liten grønnsaks- og urtehage i mange år, men i fjor måtte den flyttes. Da kom barna med ideen om å skape en drømmehage, forteller daglig leder i Bondeheimen familiebarnehage, Anne Gundhus Støa.
Barnehagen har et stort uteområde som passet ypperlig til å etablere drømmehagen.
- Hagen vår er stor, med gamle epletrær, bærbusker, lekestativer og sandkasser, men vi ville ha noe mer. Vi tegnet og planla hvor vi kunne ha de forskjellige tingene. Det har blitt til bikuber, dinosaurbed, grønnsaks- og blomsterbed, plantekasser, hageportal og hageparadis, sier Støa.
Drømmehagen har vært et givende prosjekt, og planer om videreutvikling er allerede i gang.
- Vi har også planer om å lage en hinderløype, drivhus, kompost og sansesti. Hagen har blitt et sted for lek, undring, dyreliv, glede, hvile og spenning, så vi gleder oss til fortsettelsen, legger Støa til.

Bikuber og honning
Et av elementene i drømmehagen er bikuber. Her har førskolebarna ansvar for biene gjennom året, og på høsten er de med på å sanke, slynge og selge honningen.
- Barna er med på alle deler av prosjektet. Førskolebarna har egne biedrakter og sjekker bikubene ca. hver 14. dag gjennom vår, sommer og høst. De ser om biene har det bra, at det er egg og larver i kuben, og at de har begynt å fylle opp med honning. De setter på nye kasser når det er fullt.
- Når høsten kommer, er barna med på å sanke honningen, skraper tavler, slynger, og hjelper til med å designe etiketter og har honningen på glass. Bikubesesongen avsluttes med å gi biene næring for vinteren og sette på vintertak for å gjøre kubene klare for kuldegrader, forteller Støa.
Noe av honningen blir solgt, men barnehagen beholder også en del selv til bruk i matlaging.
- Vi bruker honningen i varmmaten, til baking og til ettermiddagsmaten. Vi har også prøvd oss på ulike prosjekter med bivoksen. Et utrolig lærerikt prosjekt for store og små, sier Støa.

Grønnsaksdyrking
I forbindelse med drømmehagen har barnehagen også jobbet mye med dyrking.
- Vi lærer stadig noe nytt i grønnsakshagen. Det er mye jobb for små kroppen, men mye læring og mange gode smaker.
Dyrking i barnehagen kan være krevende, men Støa har flere gode tips til hvordan lykkes.
- Vi starter med å planlegge grønnsakshagen rett over nyttår. Hvilke grønnsaker og urter bruker vi mye når vi lager mat? Hva har vi lykkes med tidligere? Hvor skal de forskjellige plantene stå? Hva har vi plass til?
- Vi forkultiverer og barna har ansvar for vanning. Videre venter uteplanting, å spa jord, ugressplukking og å passe på at plantene har støtte og noe å klatre på. Til slutt kommer belønningen gjennom å smake og finne oppskrifter til hva vi kan lage, forteller Støa.

- Jeg vil ha bier når jeg blir voksen
Responsen fra barna på dette prosjektet har vært veldig god.
- Barna elsker å hjelpe til med alt de kan, men drømmehageprosjektet har vært helt spesielt. Det har gitt så mye glede i alle deler av prosjektet. Barna er stolte over at ting de har foreslått har blitt med i hagen, og de viser frem ting de har plantet og hva det kan brukes til. Det beste er å være dagens kokk og gå ut i grønnsakshagen for å hente det vi trenger til dagens lunsj.
- Barna har blant annet fortalt oss at «jeg vil ha bier når jeg blir voksen», «tusen takk bie, her har du honningblomsten din» og «tenk at kubæsj kan bli rips», avslutter Støa.
I 2024 feiret Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet 10-års jubileum og arrangerte i den forbindelse en jubileumskonkurranse. Her ble barnehager, SFO’er og skoler invitert til å sende inn eksempler på prosjekter eller aktiviteter de har gjennomført knyttet til arbeid med mat- og/eller bevegelsesglede.
En av vinnerne av konkurransen var Bondeheimen familiebarnehage med prosjektet «Bondeheimens drømmehage».