Fiskepålegg

Av helsemessige grunner bør barn og voksne spise fisk to til tre ganger i uken. Næringsstoffene man finner i fisk som omega-3 fettsyrer, jod og vitamin D er gunstige for barn og unges vekst og utvikling. Bruk gjerne fisk og sjømat som pålegg til brødmåltidene.

Barn som spiser knekkebrød med fiskepålegg
Foto: Ørjan Bertelsen

Hvorfor bør barna spise fisk

  • Fet fisk er en gode kilde til vitamin D. Dette er en vitamin barn i Norge ofte har mangel på.
  • Fisk inneholder også andre gunstige næringsstoffer som protein, omega 3 fettsyrer, vitamin D12, jod og selen.
  • Barn og unge spiser mindre fisk en anbefalt, barnehagen deres kan bidra til å øke inntaket.
  • Anbefalt av helsedirektoratet å spise fisk to til tre ganger i uken. Bruk gjerne fisk og sjømat som pålegg til brødmåltidene.

Hvordan få barna til å spise fiskepålegg

Dersom dere lar barna delta i måltidsforberedelsene kan det være barna vil spise mer fiskepålegg, fordi barna får en tilknytning til det. 

Dere er viktige rollemodeller og inspirasjonskilder for barna. Spis sammen med barna og snakk positivt om maten. Det kan ha betydning for barnas vaner i fremtiden. En annen måte å få barna deres til å spise fiskepålegg er å alltid ha det tilgjengelig til måltidene. 

Barnehagen deres kan også innføre en fiskedag i uken, hvor dere servere fisk, slik at det blir en naturlig del av kosten, 

Tips til hvilket fiskepålegg som kan brukes til måltidene

De vanligste fiskepåleggene som blir benyttet i barnehagen er makrell i tomat og kaviar. Utvalget er stort. Prøv gjerne noe nytt og la barna få smake fiskepålegg som; 

  • Røkt laks
  • Fiskekaker/fiskepudding
  • Peppermakrell
  • Varmrøykt krydderlaks
  • Reker, krepsehaler og krabbe
  • Sild og sardiner med ulike smaker 

La fiskepålegg være tilgjengelig og en del av hverdagsmaten i deres barnehage.

Flere tips til fiskeretter som kan lages sammen med barna

Det trenger ikke å være komplisert. Dere kan for eksempel;

  • Kutte opp fiskepudding i skiver og ha på skiven
  • Lage laksewrap til fredagskosen
  • Fiskeburger når en anledning skal feires
  • På turen kan fiskekaker grilles på bål om dere har tilgang på det
  • Fisk kan benyttes i både kalde og varme retter

Fiskesprell

Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram. Sammen med ansatte i barnehage og skole sprer de sjømatglede som et naturlig valg for barn og unge. Kostholdsprogrammet formidler kunnskap, inspirasjon og sjømatglede gjennom kurs, materiell og støtte. Fiskesprell har mange gode gratis ressurser som barnehagen deres kan bruke. De har for eksempel et gratis hefte som heter «sjømat i utekjøkken» og gjennom hefte får dere tips og ulike oppskrifter. Les mer på fiskesprell.no