Brødskala'n
Grove brød er næringsrike, og gir god metthetsfølelse. Brødets grovhet kan ikke avgjøres utfra fargen på brødet, men Brødskala'n gjør det enkelt å velge grovt.

Hvilket brød skal dere velge?
Det er anbefalt at dere i barnehagen tilbyr grove brød som inneholder minst 50% sammalt mel og/eller hele korn. Disse brødene er merket med 3 eller 4 skraverte felter på Brødskala'n. I tillegg er grovhetsprosenten skrevet under streken på Brødskalamerket. Kombiner gjerne bruk av Brødskala'n og Nøkkelhull for å finne brød som er fiberrike, men som også har lite sukker og salt.
Grovhetskalkulator for hjemmebakt brød
Baker dere brød i barnehagen? Opplysningskontoret for brød og korn har en kalkulator som gjør det mulig å finne ut hvor grovt brødet deres er, og eventuelt justere oppskriften for å gjøre brødet grovere. Opplysningskontoret har også mange oppskrifter på grov bakst.

Gode grunner til å servere grove korn- og brødvarer i barnehagen
Grove korn- og brødvarer er næringsrike og gir god metthetsfølelse. Som del av et variert kosthold bidrar grove korn- og brødvarer blant annet med kostfiber, jern og B-vitaminer.
Små endringer kan gjøre store forskjeller
- Bytt ut halvgrovt med grovt brød
- Lag vafler/pannekaker med sammalt mel og havregryn istedenfor fint hvetemel
- Bak brød med sammalt mel og havregryn
- Havregrøt er 100% grovt, og et sunt og billig alternativ. Server med frukt og bær.