Kropp og bevegelsesglede i Koppang barnehage

Et spennende og givende prosjekt med aktiviteter som vektla medvirkning og bevegelse i varierte miljøer.

Koppang_hovedbilde_web.jpg
Foto: Koppang barnehage

Bakgrunn og mål for prosjektet

Koppang barnehage ligger i Stor-Elvdal kommune i Innlandet fylke, og har to avdelinger for barn i alderen 0-6 år. Barnehagen legger vekt på natur og uteliv og jobber etter visjonen «vær den du er».

Hvert år har barnehagen «kropp» som et sentralt tema i årsplanen, og med utgangspunkt i rammeplanen har de etablert målsetninger om at: 1. Barna skal bli kjent med kroppen sin, 2. Barna skal kjenne glede ved å bruke kroppen på varierte måter og i varierte omgivelser ute og inne, 3. Barn og voksne skal lage og spise mat som er bra for kroppen, som ser god ut og lukter godt og 4. Barn og voksne skal ha det morsomt sammen.

I forbindelse med prosjektet «Kroppen min», var samarbeidet blant de ansatte grunnlaget for et vellykket prosjekt.

- Vi satte opp en månedsplan hvor vi fordelte aktiviteter på de enkelte ukene og på hver enkelt ansatt, forteller pedagogisk leder i Koppang barnehage, Hanne Lyng. - På den måten ble det oversiktlig for alle ansatte og alle fikk et eierforhold til prosjektet. Det ble også lettere å ta hensyn til barnas initiativ. 

- Vi har gjorde gode refleksjoner mellom oss ansatte underveis i prosjektet. Vi avsluttet med en felles gjennomgang der vi evaluerte alle aktivitetene opp målene vi hadde satt oss. Vi føler at prosjektet ble vellykket når vi ser at barna finner glede i å bevege seg, gjøre aktiviteter sammen og spise mat de har laget selv, sier Lyng.

Koppang_2_web.jpg
Foto: Koppang barnehage

Gjennomføring av prosjektet

Prosjektet i barnehagen handlet om å gjennomføre ulike aktiviteter knyttet til kropp og bevegelsesglede. 

Sånn ser jeg ut: Her tegnet barna seg selv med et speil foran. Det ble brukt staffeli og tusjer, og ett barn om gangen gjennomførte aktiviteten sammen med en fra personalet.

- De voksne veiledet ved å spørre hva barna så i speilet, men lot prosessen være opp til barna. En-til-en-kontakt med barna var relasjonsskapende, men det tok også mye tid, forteller Lyng.

Varierte turer i naturen: Her var både små og store grupper ute på tur og det ble gjennomført en blanding av organiserte aktiviteter og frilek.

- Det å bevege seg i naturen, i dyp snø og på egne premisser, skaper økt viljestyrke og mestringsglede. Stemningen i gruppa endrer seg når vi kommer ut i skogen. Alle koser seg.

Aking i akebakker: Barnehagen benyttet akebakker både innenfor og utenfor barnehagens område. 

- Smil og latter i akebakken sier alt om at barna elsker å bruke kroppen sin og utfordre seg selv, forteller Lyng og legger til at det er viktig å sette tydelige regler og veilede barna for at aking skal være trygt for alle.

Skilek og skitur på jordet: Skilek er gøy, men Lyng påpeker at det kan være utfordringer knyttet til at ikke alle har ski.

- Vi ser at vi har et ansvar i å informere alle om muligheter for å låne eller kjøpe billigere ski i kommunen vår. Men selv om noen ikke har hatt med seg ski, har de utfordret seg selv ved å gå i dyp snø utenfor skiløypa, og laget seg "hytter" i snøen. De har brukt mye tid på disse områdene, noe som forteller oss at de koser seg. 

Organiserte og spontane samlinger med fokus på bevegelse og ro: Lyng forteller om yogaeventyr, sangleker, enkle gymøvelser og bevegelsesleker.

- De fleste barna gir uttrykk for at dette er morsomt. Ved avslapningsøvelser er plassering av barna er viktig, legger Lyng til.

Tips til andre

Koppang barnehage ønsker å dele erfaringene sine med andre barnehager, og Lyng har noen konkrete tips.

- Sett mål, lag planer sammen og fordel arbeidsoppgavene på de ansatte i starten av prosjektet. Det er også viktig å planlegge for tidsbruken.

- Å jobbe med bevegelseslek i mange forskjellige former inne og ute, har gitt en «boost» til det sosiale fellesskapet i gruppa. Det å ha det morsomt sammen gir ringvirkninger utover aktiviteten der og da. Det har blitt en veldig god stemning i hele barnegruppa, og det skaper gode relasjoner både mellom barn-barn og mellom barn-voksne. Alle barna elsker å bevege seg, avslutter Lyng.

I 2024 feiret Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet 10-års jubileum og arrangerte i den forbindelse en jubileumskonkurranse. Her ble barnehager, SFO’er og skoler invitert til å sende inn eksempler på prosjekter eller aktiviteter de har gjennomført knyttet til arbeid med mat- og/eller bevegelsesglede. 

En av vinnerne av konkurransen var Koppang barnehage med prosjektet «Kroppen min».