Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er et symbol som gjør det enkelt å velge sunnere matvarer innenfor ulike matvaregrupper. Varer som har dette merket inneholder mer fiber og fullkorn, og mindre fett, sukker og salt.

nokkelhull_16_9.png

Hva er nøkkelhull? 

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning og et hjelpemiddel som dere kan bruke for å velge sunnere matvarer innenfor ulike matvaregrupper. Sammenlikner dere ulike kornblandinger, ulike oster eller yoghurter, vil Nøkkelhullet vise dere alternativene som oppfyller ett eller flere av disse kravene:

  • mer kostfiber og fullkorn
  • mindre mettet fett
  • mindre sukker
  • mindre salt

Noen matvaregrupper er nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet. Det gjelder all fersk:

  • Fisk, skalldyr og skjell
  • Grønnsaker, poteter og belgvekster
  • Frukt og bær

Matvaregrupper som brus, godteri, kaker og kjeks kan ikke få nøkkelhullet.

Nøkkelhullet gjør det enklere

Det viktigste er å tilby et variert kosthold med grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. Det er mange måter å gjøre det på, men Nøkkelhullet kan hjelpe dere å ta riktige valg når dere handler. Nøkkelhullet skal være tydelig merket på matvarenes emballasje. Om dere bestiller mat fra en leverandør kan dere be om å få informasjon om hvilke varer som er merket med Nøkkelhull eller som oppfyller kravene til Nøkkelhullet.  

La gjerne barna bli kjent med Nøkkelhullsmerket!

Du kan lese mer om nøkkelhullet på helsenorge.no