Vi smaker med nesa

Åtti prosent av det vi kaller smak kommer fra lukten. Så i denne episoden snakker vi om hvordan nesa og lukten hjelper oss til å skille mellom 10 000 lukter. Prøv deg gjerne på noen av oppgavene som blir nevnt i episoden, og erfar hvordan lukten påvirker hva maten smaker.

Relevante kompetansemål til episoden

  • bruke sansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til utforske og anretning av mat.
  • kjenne igjen og greie ut om grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg.

Oppgaver

  1. Finn frem fem ulike matvarer (Eks. en banan, en brødbit, litt kanel, et eple/pære, en nøtt), og prøv å spise de ulike matvarene mens du holder deg for nesa eller tar en klesklype på nesa. Smaker du matvarene like godt?
  2. Finn frem fem ulike kryddere (Eks. oregano, kardemomme, karri, spisscummin, kanel) og lag en krydderløype. Dekk til krydderne med aluminiumsfolie, slik at en kun kan lukte og ikke lese hvilket krydder det er. Se om du og de du er sammen med klarer å lukte dere frem til hvilke krydder som gjemmer seg i de ulike krydderglassene. Hva lukter det og hva minner lukten deg om?
  3. Spis et helt måltid med en klesklype på nesa, og fortell hvordan det påvirket den totale smaksopplevelsen - ble måltidet like godt? I neste episode fortsetter vi å snakke mer om sensorikk - men da om hvordan smakene i munnen og hørselen påvirker smaken vår.

Om Mat- og helsepodden

Podkastserien er en læringsressurs som er utviklet for bruk i mat- og helseundervisningen. Podkastserien tar utgangspunkt i kompetansemål etter 7. trinn, men flere av episodene kan også tilpasses for yngre og eldre elever. Podkasten er utviklet av Karoline Nordal, høgskolelektor ved Institutt for idrett, kosthald og naturfag, HVL, og har mastergrad i Fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø. Nordal har flere års erfaring fra Smaksverkstedet (Folkelig), og har gjennom dette arbeidet reist rundt på ulike skoler og SFO i Bergen og formidlet matglede og matkunnskap til barn og unge.