Økt 3 : Fastelavn

Matkultur_fastelavnsboller_16_9.jpg

I denne tredje økten i undervisningspakken «Matkultur» skal elevene lære om fastelavn og de skal få markere dagen ved å lage fastelavnsboller.


Om økten

I denne tredje økten i undervisningspakken «Matkultur» skal elevene lære om fastelavn og de skal få markere dagen ved å lage fastelavnsboller. Fastelavn er et godt eksempel på dager som vi gjerne markerer med spesielle matretter, uten å helt være bevisst bakgrunnen. Mange knytter nok ordet «fastelavn» til pyntet bjørkeris og hveteboller fylt med krem og syltetøy, men ikke alle vet at fastelavn egentlig er en kristen tradisjon og at selve ordet betyr «kvelden før fasten». Denne dagen markerer starten på fastetiden før påske og den finner alltid sted seks uker før palmesøndag.

I dag er det nok få i Norge som følger tradisjonen med å faste før påske, men i andre religioner er faste før høytider mye mer vanlig. Dersom det i klassen er elever med muslimsk bakgrunn kan du gjerne be dem om å fortelle hvordan de praktiserer Ramadan. Kanskje har de noen eksempler på matretter som de pleier å spise før eller etter fasten?

Tidsplan

I denne økten går mesteparten av tiden til bakingen. Hovedfokuset er å lære elevene om fastelavntradisjonen, dersom det blir knapt med tid kan du derfor vurdere om dere heller skal bruke boller fra frys/kjøpte boller. En annen løsning er å fryse bollene fra denne økten og spise dem i neste økt der elevene skal presentere hjemmeoppgaven sin.

Tidsplan-fastelavn.png

Fordypning, inspirasjon og variasjon

Melk.no har en oppskrift med video som viser trinnene i gjærbakst og noen forslag til hvordan fastelavnsbollene kan fylles. Her finner du også en side med mange forslag til alternativ søt gjærbakst og måter å fylle bollene på, samt en informasjonsside om fastelavn.

Mer informasjon om bakgrunnen for fastelavn finner du i Store norske leksikon.