Økt 2 : Samisk matkultur

Matkultur_bidos_16_9.jpg

I denne andre økten i undervisningspakken «Matkultur» skal elevene lære å lage samenes festmat – Bidos. Denne samiske retten er valgt som et eksempel på matkultur og illustrerer godt hvordan utviklingen av en matkultur henger sammen med hvordan folk levde før og hvordan vi lever nå.


Om økten

I denne andre økten i undervisningspakken «Matkultur» skal elevene lære å lage samenes festmat – Bidos. Denne samiske retten er valgt som et eksempel på matkultur og illustrerer godt hvordan utviklingen av en matkultur henger sammen med hvordan folk levde før og hvordan vi lever nå. Dette er også en fin mulighet til å vise elevene at matretter kan bli identitetsbærere. Samisk tradisjonsmat henger sammen med hvordan samene levde og målet med denne økten er derfor at elevene skal se matkulturens kobling mot historie og identitet.

Det finnes mange ulike oppskrifter på Bidos, og den kan lages både med og uten jevning, men hovedingrediensene er alltid reinsdyrkjøtt og potet. Reinsdyrkjøtt har vært, og er fremdeles, en viktig matvare og handelsvare for svært mange samer. I moderne varianter av Bidos finner du også ofte gulrot, og vårløk eller purre, og det er vanlig å bruke ulike krydder som timian, einebær og laurbærblad. Bidos blir ofte servert med Gahkko (et tradisjonelt samisk brød), vørterbrød eller flatbrød.

Tidsplan

Matlagingen i denne økten er ikke så tidkrevende, det er derfor god tid til å snakke med elevene om matkultur generelt og samisk kultur spesielt.

Dersom dere velger å lage maten på bål ute vil gjerne tidsplanen måtte tilpasses etter dette.

Tidsplan-bidos.png

Fordypning, inspirasjon og variasjon

På Matprat.no finner du oppskrift på Bidos og informasjon om samefolkets dag.

På nettsiden «ovttas aktan aktesne» finner du samiske læremidler, blant annet en nettbok om samisk mat og kultur.

Ønsker du forslag til en annen samisk rett kan kanskje NRK’s nettsak om Gumppus (Blodkubb) falle i smak.

På Matopedia finner du oppskrift på det tradisjonelle brødet Gahkko, som ofte blir servert ved siden av Bidos. Her finner du også en økt om samisk matkultur beregnet på 5.-7.trinn og en økt om samisk mat og mattradisjon beregnet på ungdomstrinnet.

Dersom dere ønsker å lage maten på bål finner du mange gode tips og oppskrifter på andre retter på turmat.no.