Økt 3 : Hygiene og rengjøring

Hygiene_16_9.jpg

Dette er den tredje og siste, av i alt tre økter som sammen utgjør undervisningspakken «Høytid» i Mat og helse-pakken. Denne økten er lagt opp slik at elevene skal samarbeide om – og få erfaring med – rengjøring og hygiene på kjøkkenet. Dette gir en fin anledning til å prate med dem om hva som er trygg mat og hvordan man lagret og konserverte mat tidligere.


Om økten

Etter sist økts høytidsmåltid og en hel høst med undervisning kan skolekjøkkenet nå trenge en real nedvask. Denne økten er derfor lagt opp slik at elevene skal samarbeide om – og få erfaring med – rengjøring og hygiene på kjøkkenet. Det er også en fin anledning til å prate med dem om hva som er trygg mat og hvordan man lagret og konserverte mat tidligere. Dette kan du koble til de tradisjonelle julerettene dere lagde sist – hvordan de har oppstått gjennom tilgjengelighet av råvarer og behovet for å kunne lagre og konservere til knappere tider. Siden dette blir siste økten før jul, og det ikke blir laget noe mat, er det fint å avslutte økten med varm gløgg og resten av julekakene dere lagde for to økter siden. Siden det er mye bruk av krydder i gløggen er dette en fin introduksjon til videre arbeid med sansene, som kommer etter nyttår.

Tidsplan

Denne tidsplanen har hovedfokus på å rydde og vaske siden elevene skal vaske ned kjøkkenet til jul. Det er satt av 30 minutter til refleksjon og vurdering og til å servere og spise. Målet er å skape en hyggelig stund der elevene får drikke gløgg og snakke sammen om ulike høytidstradisjoner.

Tidsplan-rengjoring.png

Kompetansemål

Mat og livsstil

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne

  • diskutere kva mattryggleik og trygg mat inneber
Mat og kultur

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne

  • lage mat frå ulike kultarar

Fordypning, inspirasjon og variasjon

Kunnskapsfilm.no har en film som handler om hvorfor vi kan bli syke av mat, hvordan mat kan bli bedervet og hvordan vi kan unngå dette. De har også en film som handler om riktig oppbevaring av mat og merking av matvarer og begreper som ”siste forbruksdag” og ”best før”.

På Matportalen finner du ulike aktivtetsark beregnet på undervisning om hygiene.