Økt 1 : Julebakst

Hoytid_julebakst_16_9.jpg

Dette er den første av i alt tre økter som sammen utgjør undervisningspakken «Høytid» i Mat og helse-pakken. I denne økten får elevene erfaring med å følge en oppskrift gjennom å bake julekaker og lussekatter. Økten har fokus på matkultur og tradisjoner knyttet til julebakst.


Om økten

Det er vel få ting som kan bringe frem minner på samme måte som lukten av nybakte julekaker. Mens den tradisjonelle norske hverdagskosten tidligere bestod av lite krydder, så var julebaksten definitivt et unntak. Safran, kanel, stjerneanis og pepper er bare noen eksempler på krydder som var, og fremdeles er, flittig brukt i julebaksten. I denne økten får elevene erfaring med å følge en oppskrift gjennom å bake julekaker og lussekatter. Økten gir rom for å sette fokus på matkultur og tradisjoner knyttet til julebakst. Det er også naturlig å prate om historien bak lussekattene og om hvilken plass julekaker har i julen og i andre høytider.

Tidsplan

Mesteparten av tiden i denne økten brukes til å bake. Det er ikke satt av tid til annen matlaging og det blir ikke et tradisjonelt måltid.  Det er derfor satt av tid på slutten til å smake på lussekattene og de ulike julekakene som er bakt.

Tidsplan (1).png

Kompetansemål

Mat og livsstil

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne:

  • Følgje oppskrifter
Mat og kultur

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne:

  • Lage mat frå ulike kulturar

Fordypning, inspirasjon og variasjon

Hos Opplysningskontoret for brød og korn finner du en enkel grunnoppskrift som kan brukes til baking av syv ulike typer julekaker. Der finner du også oppskrift på lussekatter. De har også en fin side hvor de forteller om hvorfor vi feirer Lucia. Der finner du i tillegg en film som viser hvordan du baker lussekatter, samt informasjonsmateriell til nedlastning.

Opplysningskontoret for brød og korn har også 12 korte oppskriftsfilmer som kan være til hjelp i undervisningen. Filmene varer kun 1 minutt og viser alle trinnene i oppskriften på en enkel og fristende måte. Her er det både de tradisjonelle julekakene og noen nyere varianter.

I «Kokebok for alle» (s 139 digital versjon) finner du oppskrifter på serinakaker, krumkaker, pepperkaker, kanelstenger og havremakroner.