Om høytlesing i lunsjen

I retningslinjen for mat og måltider i barneskole og SFO er det anbefalt tilsyn av voksne, særlig på 1.-4. trinn. Videre oppfordres skolen til å ha en bevisst holdning til bruk av TV eller annen underholdning under måltidet siden dette kan forstyrre spisingen og måltidets sosiale funksjon.

Skolemåltid + høytlesing for barn = bra!

I denne artikkelen løfter Hilde Traavik fram hvordan høytlesing kan bidra til fellesopplevelser og gode måltider med tilsyn av voksne. Artikkelen er også relevant i debatten rundt bruk av film og skjerm i måltidet for å få «måltidsro». Les den, ta den med og diskuter med kolleger!

 

Forslag til titler som passer som høytlesingsbøker for elever på barnetrinnet

1.-4. trinn

Roald Dahl: Matilda, SVK, Georgs magiske medisin osv

Zinken Hopp: Trollkrittet

Astrid Lindgren*: Emil i Lønneberget, Mio, min Mio, Ronja Røverdatter osv.

Lars Mæhle: Serien om Knoterud FK.

Maria Parr*: Vaffelhjarte

5.- 7. trinn

Rune Belsvik: Verdas mest forelska par

John Boyne: Gutten i den stripete pyjamasen

C. S. Lewis*: Narnia-serien (sju bøker)

Maria Parr*: Tonje Glimmerdal

Denne listen er på ingen måte uttømmende, verden er heldigvis full av gode bøker! Bibliotekarer kan være til god hjelp. Og på følgende nettsteder er det mange gode forslag til høytlesingsbøker å finne, i tillegg til anmeldelser av barnelitteratur: www.barnebokkritikk.no; www.lesesenteret.no; www.nynorsksenteret.no

*Titlene som er merket med stjerne, omtales gjerne som «all-alderslitteratur», og kan leses av «barn i alle aldre» (også voksne).

Kilde: Hilde Traavik, dosent i norsk ved Høgskulen på Vestlandet.