Kantinetips

På denne siden vil du som arbeider i skolekantinen finne lenker til relevante nettsider og materiell som kan være nyttig i ditt arbeid.

Påfyll kursopplegg – for ungdomsskolekantiner og matboderKantinekurs_intro

Helsedirektoratet tilbyr et ferdig opplegg for praktisk og teoretisk kantinekurs. Den praktiske delen kan holdes av ernæringsfaglige og matfaglige og omhandler ernæring, kantinedrift og praktisk matlagning. Den teoretiske delen består av e-læringskurset Påfyll.

Påfyll oppskriftshefte – for ungdomsskoler

Heftet Påfyll (utviklet parallelt med e-læringskurset Påfyll) inneholder både tips til kantinedrift og oppskrifter tilpasset ulik grad av kjøkkenfasiliteter.

Guide for innføring av nasjonale retningslinjer for skolemåltid i videregående skole

Guiden er utarbeidet av Rogaland fylkeskommune sammen med Måltidets hus AS og med erfaringsinnspill fra Jåttå videregående skole. Nyttig verktøy for skoleledelse og kantinedrivere.

Oppskriftsamling for kantiner i videregående skoleOppskriftssamling, Rogaland

Gode oppskrifter og praktiske tips, utarbeidet og testet av Gastronomisk institutt og Måltidets Hus på oppdrag fra Rogaland fylkeskommune. Heftet vil også være en hjelp for å følge retningslinjen for mat og måltider i skolen.

Kantinesprell Kantinesprell

Sunne og trendy fiskeoppskrifter for kantiner i videregående skole, utarbeidet av Telemark fylkeskommune.

De beste fiskeoppskriftenefiskesprellkokebok

I denne kokeboken på nett har Fiskesprell samlet alle de beste oppskriftene for barn og unge, og mange av rettene er utviklet av skoler og barnehager fra hele landet.

Lad opp med mat som virker Lad opp med mat som virker

Oppskriftshefte rettet mot ungdom, utarbeidet av Nordland fylkeskommune.

Oppskrifter – nøkkelhullsmerkede Nyckelhalsrecept

Livsmedelsverket i Sverige (svenske mattilsynet) har utviklet oppskrifter som følger nøkkelhullets kriterier for sunn mat. Her finner du vegetariske retter, supper, kjøtt- , kylling- og fiskeretter, og pasta, tex-mex og pizza.

Kantinetips og oppskrifter fra Sverigekokboksv_kikartsbiffar

I Sverige jobbes det mye med kvalitet på skolemåltid og varmlunsj. Faglige nettverk og organisasjoner har utviklet mye materiell for inspirasjon og utviklingsarbeid som kan være nyttig for norske skolekantiner.

Plakat/rollup – «Lad opp i kantina» Lad opp2

En vennlig påminnelse om å «lade opp» med bra mat fra kantina er en god ide! Nordland fylkeskommune har laget plakater til bruk i skolen og i kantina.

Plakater – Håndvask Handhygiene

Print ut, heng opp og syng med «ser du jeg, har fått den…». Plakater fra Norske Kvinners Sanitetsforening.

Kosthåndbokenkosthaandbok2

Håndboken beskriver kostholdshensyn i ulike livsfaser, religiøse og kulturelle kostholdshensyn, og gir en utfyllende beskrivelser av ulike kosttyper/dietter.

Riktig merking av mat Matmerking

Forbrukerne skal få informasjon om 14 bestemte allergener. Det gjelder også for ikke ferdigpakket mat. Her finner du nyttige veiledninger fra Mattilsynet.

 Hurra – en allergisk gjest!naaf-hurra-en-allergisk-gjest

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har utarbeidet et hefte for serveringssteder med praktisk informasjon knyttet til regelverk og allergihåndtering.